Yuvarlak Atkılı Örme Kumaşlar



Yuvarlak Örme Kumaşlarda Kullanılan İplikler
Yuvarlak örme makinelerinde üretilen kumaşların kullanım alanlarının daha çok iç giyim ve yazlık spor giyim çeşitlerine yayılmış olması nedeniyle pamuk ve pamuk karışımı iplikler bu makinelerde en yüksek oranda kullanılan ipliklerdir. Özellikle iç giyim için üretilen kumaşlarda tamamen örme pamuk ipliği kullanılmaktadır. Yazlık dış giyim, t-shirt, elbise, lacost v.b. giysilerin kumaşlarında da %100 pamuk ipliği kullanılmaktadır. Son yıllarda iç giyimin dışındaki amaçlarla üretilen yuvarlak örme kumaşlarda hem bir moda unsuru, hem de kumaşların kullanım performanslarını arttırmak için pamuk ipliği ile poliester, viskon, elastik lifler çeşitli şekillerde kullanılmaktadır.
Diğer örme kumaşlarda; mayo ve fantazi bayan iç giyim eşyalarının kumaşlarında ve çoraplarda naylon, poliester iplikler ya tek başlarına ya da %5 - %10 oranında elastik elyafla
(likra v.b.) birlikte kullanılmaktadır.

Yuvarlak Örme Kumaşların Genel Özellikleri
Örme kumaşlar, örgü yapısını oluşturan ilmeklerin özel şekil bağlantıları nedeni ile esnek kumaşlardır. Bu nedenle, dokuma kumaşlara göre vücuda uyum sağlamaları daha iyidir.
Örme kumaşların genel özelliklerini maddeler halinde şöyle sıralayabiliriz.
  • Kendi ilmek yapıları nedeni ile doğal bir elastikiyete ve esnedikten sonra eski konumuna kolayca dönebilme özelliğine sahiptirler.
  • Kendilerine özgü bir yapı biçimi ve buna uygun katlanabilirlik özelliği vardır.
  • Vücut hareketlerine kolayca uyum sağlarlar.
  • Dokuma kumaşlarda pek bulunmayan, genişleyip daralan yapıda, vücudu sarma özellikleri vardır.
  • Durgun havada mükemmel yalıtım özelliğine sahiptir. Fakat örgü ilmek yapısı nedeniyle hava akımına karşı yalıtımı daha az sayılabilir.
  • Bakımı kolaydır ve hafif bir ütüleme gerektirir ya da hiç gerektirmez.
  • İlmeği kolay kaçar ve çözülebilir.
  • İlmek oluşumundan dolayı ütü stabilitesi düşüktür.
  • Örme kumaşlar, ipliklere ilmek formu verilerek oluştuğu için, örme mamullerinde daima bir iç gerilim meydana gelir. Bu iç gerilimler nedeni ile örme kumaşların boyutsal değişimleri, yani kumaşın büzülme kabiliyeti çok yüksektir.
  • Örme kumaşlar, hafif, yumuşak ve hacimli olmasından dolayı dökümlüdürler; fakat zamanla giyimden dolayı sarkabilirler.
  • Örme kumaşların tutumları iyidir ve yumuşaktır.
Yuvarlak Örme Kumaşların Kullanım Alanları
Yuvarlak örme kumaşlar, en çok iç giyim, yazlık spor giyim (t-shirt, lacost vb.) mevsimlik ve kışlık spor giyim (sweat-shirt), sportif faaliyet giysileri (eşofman, forma vb.), mayo, deniz giysileri, yapısı ve yumuşaklığı nedeniyle bebek giysileri üretiminde kullanılmaktadır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangi kumaştan ne dikilir, öğrenelim mi?

Suni (Rejenere) Lif Çeşitleri ve Özellikleri

Apre nedir, çeşitleri nelerdir?