Dünya Nonwoven Kumaş Endüstrisi güçlü bir pazar talebi öngörülüyor


Önde gelen iki nonwoven kumaş ticaret birliği INDA ve EDANA tarafından yayınlanan 2018-2023 Dünya Nonwoven Kumaş Endüstrisi raporunda, önümüzdeki beş yıl boyunca nonwoven kumaşlarda güçlü bir pazar talebi öngörülüyor.

Raporda öne çıkan konular şunlar: 

• 2008–2018 yılları arasında üretim %5,7 oranında artarken bu büyümede spunbond/spunmelt ve drylaid hidro-bağlantı çözümleri başı çekti.

• 2008’den 2018’e kadar olan dönemde Çin yıllık %10,8 artışla 3,3 milyon ton katkıyla üretimdeki büyümeye öncülük ediyor. 

Nonwoven kumaş son kullanım segmentleri arasında nakliye ve ıslak mendil üretimi en hızlı genişleyen sektörler olurken en yüksek hacim artışı 1,3 milyon ton ile emici hijyen uygulamalarında kaydedildi. 

Raporun ortak yazarları EDANA Pazar Analizi ve Ekonomik İşler Direktörü Jacques Prigneaux ile INDA Pazar İstihbarat ve Ekonomik İşler Direktörü Brad Kalil şunları söyledi: “Dünyada nonwoven kumaş sektörünün beklentileri mükemmel ve hâlâ heyecan verici seviyede.”

Bu kapsamlı yeni raporda, diğer konuların yanı sıra küresel nonwoven kumaş makro sürücülerine ilişkin derinlemesine bilgi ve analizlere, arz ve talep tahmin ve istatistiklerine ve bölgesel ticaret analizlerine yer verildi.

Raporda; Kuzey Amerika, Avrupa, Asya ve Güney Amerika bölgesindeki üretim, teknoloji ve yatırım gereksinimlerine dair ayrıntılı bölgesel bilgi ve tahminler yer alıyor. Raporda ayrıca ekonomik büyüme, nüfus, son kullanım bazında ürün ve ticari akışlar hakkında bölgesel görüşler bulunuyor. Diğer önemli başlıklar arasında hammadde kullanımı ile birlikte ayrıntılı bir ek de bulunmaktadır.

INDA Başkanı Dave Rousse, “Stratejik ortaklar olarak INDA ve EDANA, nonwoven kumaş sektöründe sürdürülebilir büyümeyi teşvik etmeye odaklandı. Bu raporda, sektörde sağlam makro-e- konomik analizlere dayanan temel nonwoven kumaş segmentlerine ilişkin gelecekteki talepleri hakkındaki en iyi tahminlere yer verildi. Dünyaya Genel Bakış başlıklı rapor, tedarik zincirinde nonwoven kumaşlara yönelik küresel stratejik planlamayla ilgile- nen herkes için önemli bir planlama kaynağıdır.” dedi.

AVRUPA’DA NONWOVEN KUMAŞ ÜRETIMI 2018’DE 2,8 MILYON TONA ULAŞTI Uluslararası nonwoven kumaş ve yan sanayilere hizmet veren uluslararası birlik EDANA, Avrupa’da nonwoven kumaş sektörüne dair kapsamlı bir genel bakış sunan 2018 yılı Avrupa yıllık istatistiklerini yayınladı. Bu bilgi, sektörün bölgede güç ve esnekliğine dair genel bir bakış sunuyor. EDANA tarafından toplanan ve derlenen rakamlara göre, Avrupa’da toplam nonwoven kumaş üretimi 2018 yılında yaklaşık %1,3 artarak 2.760.000 tona ulaştı. Son on yılda, yıllık ortalama büyüme oranı yaklaşık %4 oldu.

EDANA Pazar Analizi ve Ekonomik İşler Direktörü Jacques Prigneaux şunları söyledi: “Bazı önemli pazar segmentlerinde yaşanan yavaşlamaya ve yurt dışında artan rekabete rağmen, Avrupa nonwoven kumaş sektörü, gücünü, dayanıklılığını ve inovasyon yeteneğini bir kez daha ispatladı. Farklı Avrupa ülkelerinde ve çeşitli nonwoven kumaş üretim süreçleri arasındaki farklı eğilimler açıkça gözlemlenebiliyor. Genel spunmelt üretimi neredeyse hiç değişmezken (2017’ye göre %0,9 artış) drylaid teknolojileri %2,1’lik bir artış kaydetti. Drylaid üretiminde (ton cinsinden) belirgin olan en yüksek büyüme ise sırasıyla %7,6 ve %4,7 ile hava geçişli ve hidro bağlantılı yapıştırma süreçlerinde gözlendi. Nonwoven kumaşlarda hacimsel olarak hâlâ son kullanım pazarı olan hijyen sektöründe 2017 yılında %2,7’lik bir büyümenin ar- dından 2018’de %1,7 oranında büyüme kaydedildi. Bu artışın en büyük itici gücü, inkontinans piyasasındaki gelişmeler oldu. 2018 yılında nonwoven kumaşlarda tonaj bakımından en an- lamlı gelişmeler; kişisel bakım mendilleri (%+2,9), yer döşemesi (%-1,2) inşaat mühendisliği (% -0,3), otomotiv iç dizayn (%-0,5), elektronik (%+2,8) ve yiyecek-içecek uygulamalarındaki (%+5,7) satışlar oldu. Bununla birlikte, görünürdeki rakamlar sayesinde EDANA üyelerine açık olan bu rakamlar, gramajda yaşanan belirli gelişimleri hesaba katmamaktadır. 

EDANA Genel Müdürü Pierre Wiertz, “EDANA’nın küresel nonwoven kumaş pazarındaki gelişmeler ve ticaret akışlarına dair bilgi ve anlayışı geliştirme konusundaki taahhüdüne doğrultusun- da, üyelerin ve sektörün menfaatleri için Asya ve Amerika’daki diğer nonwoven kumaş birliklerinden ortaklarımızı bu yıl nonwo- ven kumaş üretim ve satış istatistikleri arasında uyum kurmayı ve ticaret konusundaki konumlarımızı geliştirmeyi hedefleyen ilk küresel atölye çalışmasında kendi deneyimlerini ve metodolojilerini paylaşmaya davet ettik.” dedi.

Kaynak: Uluslararası Nonwoven Teknik Tekstil Teknoloji Dergisi Sayı:66

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangi kumaştan ne dikilir, öğrenelim mi?

Apre nedir, çeşitleri nelerdir?

Suni (Rejenere) Lif Çeşitleri ve Özellikleri