Bambu Liflerinin Ring ve Open-end Sistemlerinde Eğrilmesi- 2.Bölüm


Bambu liflerinin rotor iplikçiliğinde eğrilmesine geldiğimizde, open-end sistemde iplik kalite ve eğirme stabilitesine birinci derecede etki eden özellik lif mukavemeti ve kopma uzaması ve de lif inceliğidir.

Open-end sisteminde de bahsedeceğimiz lif yine rejenere bambu lifidir. Doğal bambu uygulamalarına rastlanmamaktadır. Daha çok doğal bambu lifleri tekstil dışındaki alanlarda kullanım alanı bulmaktadır.

Rejenere bambu liflerini de istenilen uzunluk ve incelikte üretebilmemiz mümkündür. Standart olarak rejenere ve sentetik iplik üretiminde sıklıkla kullanılan 32mm uzunluk 1,3dtex incelikteki liflerin kullanılmasıyla iplik kesitinde gerekli görülen lif sayısı elde edilebilmektedir.

Fiziksel Özellikler



Eğirme
Tabloda da görüleceği üzere diğer liflere nazaran daha düşük lif mukavemetine sahiptirler.

Lif mukavemeti daha düşük olduğu için yüksek rotor devirlerinde meydana gelebilecek kuvvetlere karşı istenilen direnci göstermede yetersiz kalacağı için bir nebze daha düşük rotor devirleriyle çalışmayı zorunlu kılmaktadır.
Ayrıca lif mukavemetinin düşük olması, lif mukavemetinden yararlanma oranını düşüreceği için daha ince iplik üretimine engel olmaktadır. Ring iplik makinelerine göre de daha kalın numaralarda çalışmayı zorunlu kılar. Rotor sisteminde Ne30 üzeri uygulamaların randımanı tartışmaya açıktır.


Bambu lifinin yeterine yumuşak olması sayesinde daha dar yivli rotorlarla çalışılabilir.


Rotor malzemesi olarak çelik,sertleştirilmiş, boronize edilmiş ve elmas tozu kaplanmış rotor seçimi rotorun kullanım süresini artıracaktır.

Açıcı silindir olarak universal kullanım alanı bulan tipler tercih edilmelidir.
Düze olarak, ipliğin kullanılacağı alana göre yani dokuma veya örme, hangisinde kullanılacak ise ona uygun çeşitli seramik düzeler seçilebilir ve büküm durdurucular kullanılabilir.

Şunu da belirtmek gerekirse, eğirme sistemi olarak genellikle ring eğirme sisteminin daha fazla kullanım alanı bulduğu açıktır. Ring eğirme daha rantabl görülmektedir.

Buraya kadar anlatılan uygulamalar sonucu alınan verilerde genellikle pamuk ve sentetik iplik üretimlerinde elde edilen düzgünsüzlük, ince yer, kalın yer ve neps hataları tutturulmuştur. Yalnız iplik numarası inceldikçe kalın yer ve neps hatası kabul edilemeyecek miktarlarda artışlar gösterebilmektedir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangi kumaştan ne dikilir, öğrenelim mi?

Suni (Rejenere) Lif Çeşitleri ve Özellikleri

Apre nedir, çeşitleri nelerdir?