Hangi kumaştan ne dikilir, öğrenelim mi?
Ketenden başlıyoruz. Şık ve necip görünmenin de anahtarı. Esnememesi, güneşte solmaması, toz çekmemesi ve tüylenmeyen dokusuyla daima yeni ve temiz bir görünüm sağlar. Serinletici olması en önemli özelliği. Nem emiciliği de pamuktan daha yüksek. Burada bir soru işaretleri oluştu ama devam edelim. İlk çağlardan bu yana tercih edilen keten nerelerde kullanılıyor peki? Ya da nerelerde kullanılmıyor ki! Ceket, pantolon, etek, gömlek, elbise, tayyör, tunik ya da pardösüler... Farklı dokuması, minimalist baskıları, çeşitli desenleri ile her kalıba uyum sağlıyor bu seçkin kumaş. Astarlı, yarım astarlı ya da astarsız kullanıma da uygun.
Romantik gelinlerin vazgeçilmezi "organze": Organze, ince, seyrek dokulu ama diri aprelidir. Şeffaf olduğundan üç kat organzeden bile karşı tarafı görebilirsiniz. Böyle bir kumaşın günlük hayatta kullanılamayacağını tahmin etmek zor değil. Ama abiyeler ve gelinliklerle uyumlu bu kumaşla harikalar yapılabilir.
Ayaklara kadar uzanan "şifon" elbiseler: Uçuş uçuş, şifon için harika bir tanım. Yumuşacık, ışık geçirgen, azıcık bir rüzgârda bile savrulan, incecik bir kumaş... Erkeklerde kullanımına henüz rastlamadık ama kadınlara harikulade yakışır. Şifondan yapılmış bir bluz çok güzeldir ama asıl güzel olan ne diye sorarsanız, ayaklara kadar uzanan, belden oturtmalı, kloş kesim şifon bir elbise deriz. Bu kumaş türünün düz renklerinin abiyede, özellikle nişanlıkta kullanımı da hoş durur. Tabii şalları da unutmamak gerek. Desenli bir kıyafetinizin üzerine düz renk şal ya da eşarp bulamadığınızda şifondan kestirilmiş bir parça kurtarıcınız olabilir. Bu arada şeffaf bir görünümü olduğundan bu kumaşla birlikte ipek astar kestirmeyi de unutmamalısınız.
Tam kıvamında "şantuk"lar: Ne saten kadar yumuşak ne de tafta kadar sert. Ne mat ne de çok parlak... Bilhassa özel gün ve gecelerde kullanmak için tam kıvamındadır şantuklar. Gelinlik, damatlık, abiye ya da ev tekstili gibi geniş bir kullanım yelpazesine sahiptir. Yine de en çok nişanlıklara yakışır. Hemen her rengini bulabilirsiniz. Özellikle de bu yazın trendi pastel tonları... Şantuğun üzerinde kendinden desenli çizgileri onun günlük hayatta kullanımına olanak sağlar. Şantuktan, üzerine Fransız danteli aplike edilmiş kruvaze bir trençkot yapmayı deneyebilirsiniz mesela. Akşam yemekleri için ideal olacaktır.
"Etamin"le otantik bir yolculuk: Yaz kumaşları arasında etaminin ne işi var diye sorabilirsiniz. Zihinlerimizdeki etamin, üzerine kanaviçe işlenen seccade kumaşlarıdır ne de olsa! Ama bu ince ve seyrek dokulu kumaşın üzerine, sezonun öne çıkan renklerinden kanaviçe işleyerek, içine de ipek astar çalışarak mükemmel etek, elbise ve tunikler yapabilirsiniz. Cesaretiniz yoksa, keten bir elbisenin üzerine yine kanaviçe işli etamin monte ederek başlayın işe, inanın sonuca şaşıracaksınız.
Nine "basma"sı modanın baştacı: Nine kumaşı gibi yer etse de hafızalarımızda, moda, basmayı baş tacı yapalı epey zaman oluyor. Mükemmel derecede serin tutan basmayı, eskiler daha çok eteklerde kullansa da; bizce yazlık elbiseler için de ideal. Pamuklu dokusu vücudu tahriş etmediğinden bebek çamaşırları yapmaya da elverişli.
Yaz renkleri "krep"le bütünleşir: Ve krep... Yaza en çok yakışan kumaştır belki de. Şifon gibi iç göstermez ama en az onun kadar dökümlü bir görünüme sahiptir. Dolayısıyla gömlek, etek, elbise, pantolon gibi hemen her kalıbın dikimine olanak sağlar. Astarlandığında harika ceket ve pardösüler de yapılabilir tabi.
Baharın kumaşı "gabardin": Kaliteli bir gabardinden ne yapılmaz ki! Pardösü, pantolon, takım elbise, etek, tayyör... Tam olarak yaz kumaşı değildir ama bizi yaza hazırlayan bahar kumaşlarının başında gelir. Çok sevdiğimiz trençkotlarımızın birçoğunda gabardin kullanılır. Sebebiyse gabardinin dokuma özelliğinden kaynaklanan su geçirmez yapıya sahip olması.
"Viskon" güneşte solmaz: Viskon da yazlık kumaşların en çok satanları arasında. Sentetik ve polyester içermediğinden hamile kıyafetlerinde de sıklıkla kullanılır. Kolay kırışır ama bakımı kolaydır. Güneşte renk atmamasının yanı sıra ter emici özelliği de vardır. Viskondan gömlek, bluz dikiliebilir.
Yanar döner "tafta": Gelin adaylarının birçoğu nişanında tafta tercih eder. Taftanın yanar döner, kabarık, sert ve gösterişli görünümü içinde masallardaki prensesler gibi olmak isterler belki, kim bilir! Fiyatının uygun olması da tercih edilme sebeplerindendir. Sert ve esnek olmayan dokuya sahip olduğundan günlük hayatta rahat kullanım sunmaz. Ama alabildiğine patlak, canlı ve çift karakterli renkleriyle rafların arasından "beni seç" der adeta...
'Saten'in pürüzsüz dokusu: Yaygın kullanım alanı gecelik olmakla birlikte abiyelerde de çok tercih edilen bir kumaşlardan biridir saten. Tanesiz, düz ve çok parlak yüzeyi cezbeder insanı. Bu kumaşın çok fazla çeşidi vardır. Cinsi, içinde kullanılan ipeğin miktarına göre değişir. Tabii fiyatı da! Aslına bakarsanız, çok da kullanışlı bir kumaş değildir. Su bile leke bırakır üzerinde. Ve su lekesini bile temizlemek inanılmaz zordur. Bu yüzden gecelik haricinde çok da tercih edilesi bir kumaş değildir.
Asil bir tercih 'brokar': Gösterişli, soylu, zarif ve her daim şık... İçinde kullanılan gümüş ve altın iplikler sayesinde diğer kumaşlar arasından hemen ayırt edilebilir. Osmanlı saray kadınlarının da seraser ve çuhadan sonra en çok tercih ettiği kumaşlar arasındadır. Günlük kadın giyiminde kullanıldığı gibi özel gün ve geceler için de sade ve şık elbiseler, tayyörler yapılabilir. Cekete fazlasıyla yakışır ve ceket altına giyilen kalem eteklere... Kaliteli bir brokardan ne yapılırsa yapılsın fevkalade olacaktır.