İplik Düzgünsüzlüğünün Değerlendirilmesinde Optik ve Kapasitif Yöntemler- 1.Bölüm

Optik Yöntem


Optik metodta bir ışık kaynağından çıkan ışınlar kaynak önünde bulunan bir mercekten geçerek kırılırlar ve mercek önünde bulunan ipliğe yansırlar. Bu şekilde yansıyan ışıklar merceğin karşısında bulunan alıcı levhada gölgeler meydana getirirler. İplik kesitindeki artma veya azalmaya göre gölgeler azalır veya çoğalır. Daha sonra ekran üzerindeki sinyaller fotosel yardımı ile elektriki gerilim haline dönüştürülürler. Gerilim dalgalanmaları verir.

Optik prensipte ipliğin çapları ölçülmekte ve çapların varyasyonu tespit edilerek ipliğin düzgünsüzlüğü ölçülmektedir. Odaktan geçen ipliğin kalın ve ince yerinin pozisyonuna göre levha üzerindeki gölgenin boyu değişeceği için bu ölçüm prensibi hatalı değerler verebilmektedir. İplik kesitinin elips olduğunu kabul edersek, elipsin dikey veya yatay olarak odaktan geçmesi levha üzerindeki görüntünün boyunu değiştirir. Bu durumda hata miktarı aynı olmasına rağmen geçiş şekline göre farklı değerler almaktadır. Ayrıca bu metodun uygulanmasında renk ve parlaklıkta önemli rol oynamaktadır.

Tek Kamera Kullanarak İplik Çapı Tahmini

İki Kamera Kullanarak İplik Çapı Tahmini

Kapasitif Ölçüm Prensibi


Bu prensipteki elektronik düzgünsüzlük ölçme cihazlarının ana ünitesi elektriki ölçüm yapan kondansatördür. Prensip olarak bu kondansatörler birbirlerinden belirli mesafelerde tutulan iki paralel plakadan ibarettir. Plakalara alternatif akım tatbik edilirse, zamanla bu plakalar arasında bir elektriki alan teşekkül eder. Eğer bu alana izolatör, örneğin tekstil malzemesi gibi iletkenliği az bir madde sokulursa, geçen akımda bir değişme olur. Bu değişikliğin derecesi plakalar arasındaki materyalin kütlesine ve materyalin di-elektrik sabitesine bağlıdır.
Ancak tekstil materyalinin di-elektrik sabitesinin etkisi az olduğundan elektrik akımındaki değişiklik direkt olarak materyalin ağırlığı ile orantılıdır. Dolayısı ile bu şekilde ipliğin belirli uzunluklara bölünerek ağırlıklarının bulunmasından sonra ağırlık ve uzunluk arasında bir grafik elde edilir.

Kapasitif sistem ile iplik uzunluğu boyunca ortaya çıkan kütle değişimleri belirlenir. Kütlesi aynı olmakla birlikte çapı farklı olan iplik bölümlerini belirleyemez. Rutubete ve liflerin dielektrik özelliklerine karşı hassastır. Bu nedenle kondisyonlama süresine ihtiyaç vardır. Ani kütle değişimlerine karşı hızlı tepki verir.

Tekstil materyalinin kütle ve birim uzunluktaki ağırlık değişiminin doğru bir şekil de gözlenmesi için diyagramlar ve spektrogram kullanılır.

Kapasitif yöntemle iplik düzgünsüzlüğünü tespit etmek için test cihazlarında bazı durumlara dikkat edilmesi gerekmektedir:
1. Şeritten ince ipliğe kadar çeşitli malzemeleri muayene edebilmek için farklı
kondansatörler gerekmektedir.

2. Kondansatörün uzunluğu mümkün olduğu kadar küçük olmalıdır. Çünkü ağırlıktaki varyasyonların kısa parçalar boyunca ölçülebilmesi gerekmektedir.

3. Muayene edilen malzemenin geçiş şekli de sığadaki değişmeyi etkileyebilmektedir. Malzemenin kondansatör içinden geçiş şeklini koruması gerekmektedir.Amaç materyalin algılama aralığında olduğunu garanti etmektir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangi kumaştan ne dikilir, öğrenelim mi?

Suni (Rejenere) Lif Çeşitleri ve Özellikleri

Apre nedir, çeşitleri nelerdir?