Çözgülü Örme Kumaşlar


Raşel, trikot, kroşet ve diğer çözgülü örme makinelerinde üretilen çözgülü örme sistemli kumaşlara çözgülü örme kumaşlar denir. Her iğnenin ayrı ayrı iplik beslenmesi ve iğnelerin topluca hareketi nedeniyle kumaş oluşumu en hızlı olan örme sistemidir. Makine özelliği çok geniş enli kumaşların örülmesine olanak sağlar. Çözgülü örme yöntemi ile elde edilen ürünlerden bazıları; tül perde, dantel, mayo ve döşemelik kumaşlar, havlu ve halılar, bandaj ve suni damar gibi tıbbi malzemeler, ayakkabı yüzü, filtre, çuval ve sera örtüsü gibi teknik kumaşlardır.

Çözgülü Örme Kumaşlarda Kullanılan İplikler
Çözgülü örme makinelerinde daha çok filament hâldeki sentetik iplikler kullanılmaktadır. Bu ipliklerin yaygın bir şekilde kullanılmasının temel sebebi, sentetik ipliklerin yüksek kopma dayanımları nedeni ile yüksek devirlerde çalışan çözgülü örme makinelerine uyum sağlayarak iplik kopuş sayısını azaltmaları ve dolayısıyla makinenin de verimini artırmaktadır. Çözgülü örme makinelerinde en çok kullanılan iplikler, kullanım alanlarına göre şu şekilde açıklayabiliriz.
Poliester:Sentetik elyaf grubuna giren poliester elyafı, çözgülü örme makinelerinde üretilen tüller, perdelik kumaşlar ve dantel kumaşlarda genellikle filament iplik veya kesikli elyaftan eğrilmiş iplik olarak kullanılmaktadır.
Naylon (polyamid):Yüksek kopma dayanımı özellikleri nedeniyle çözgülü örme makinesinin yüksek devrine uyum sağlayabilen naylon iplikleri, özel giysilerin kumaşlarında, çorap üretiminde, elastik ağ üretiminde, mayo ve bayan fantezi iç giyim kumaşlarında, sık yapılı teknik kumaşlarda, tül, perdelik, örülmesinde kullanılmaktadır.
Polietilen: Filament hâldeki polietilen iplikler, çözgülü örme ve çift raylı makinelerde çuval yapımında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Pamuk: Pamuk ipliğinin, çözgülü örme makinelerinin yüksek devrine karşı dayanıklılığının düşük olması nedeniyle, çok fazla kullanım alanı bulamamıştır. Özellikle son dönemlerde pamuk ipliği, çözgülü örme makinelerinde genellikle kısmi atkı, tam atkı ve peluş ipliği olarak kullanılmasının yanında file ve tül yapımında da tercih edilmektedir.

Çözgülü Örme Kumaşların Genel Özellikleri
Çözgülü örme kumaşlar, atkılı (tek iplikli) örme kumaşlara göre çok farklı özelliklere sahiptir. Özellikle boyutsal stabilite ve esneklik açısından dokuma kumaşlara daha çok benzer. Örme ve desenlendirme teknikleri tek iplikli örme tekniklerinden çok farklı olduğu için özellikleri de değişiktir. Aşağıda çözgülü örme kumaşların genel özellikleri maddeler hâlinde sıralanmıştır:
Tüylü, havlu yüzeylerin üretilmesi mümkündür. Fakat çok pürüzsüz yüzeyler de üretilebilir.
Hafif ve ağır gramajlar arasında üretim yapılabilir.
Çözgülü örme kumaşlarda iplikler kumaşın boyuna yönde ilerler.
İnce ile kalın arasında değişen kumaş özelliklerine sahiptir.
Çözgülü örme kumaşlar, tek iplikli örme kumaşlara göre daha stabil ve ilmeklerin görünüşleri ise daha az belirgindir.
Kumaş enleri dar ya da geniş (530 cm’ye kadar) olabilir.
İlmek kaçmalarına karşı dirençli ve dayanıklıdır.
Dengeli bir kumaş yapısı vardır. Kumaş kenarlarında kıvrılma olmaz.
Çözgülü örme kumaşlar daha çok dekorasyon ve teknik tekstillerde kullanım alanı bulmaktadır.
Çift yüzlülük ve ters çevrilebilme özelliklerine sahiptir.
Üç boyutlu yükseltilmiş desen ya da kabartma efektleri vardır.
Desen özelliği bir ya da daha çok renkle yaratılabilir.
    Çözgülü Örme Kumaşların Kullanım Alanları
    Çözgülü örme kumaşlar genel olarak giyim, ev tekstili ve endüstriyel alanda geniş kullanımı olan kumaşlardır. Çözgülü örme kumaşlar giysilik olarak bayan iç giyim, mayoluk kumaşlar, spor giysiler, takım elbiselikler, boyun atkısı, astarlık kumaşlar, havlu ve pelüş kumaşlar olarak kullanılır. Ev tekstilinde çok yoğun olarak tül perdelikler, masa örtüleri, döşemelik kumaşlar, pelüş, dantel havlı kumaşlar, toz bezleri, yatak çarşafları, kilim ve şemsiyelik kumaşlar olarak kullanılır. Endüstriyel alanda ise tıbbi malzemelerde, uçak yalıtımında, balık ağı, ayakkabı ve çantalarda kullanılır. Çözgülü örme kumaşlar üç farklı yöntemle üretildikleri için kullanım alanları bakımından da farklılık göstermektedir. Bu nedenle aşağıda üretim yöntemlerine göre ayrı ayrı kullanım alanları belirtilmiştir.

    Raşel çözgülü örme kumaşlar: Bayan iç çamaşırlarında, ağ örgülü korse ve mayo yapımında, balık ağları, kaba tül, teknik doku, mobilya döşemeliği, tıbbi amaçlı dokularda, perdeliklerde, pelüş, taklit kürk doku, astarlık teknik tekstiller ve çorap yapımında kullanılmaktadır.

    Trikot çözgülü örme kumaşlar: Trikot çözgülü örme kumaşlar, geniş bir kumaş ağırlık ve basit desen tipleri yelpazesinde üretilir ve ürünler de aynı genişlikte bir kullanım alanına sahiptir. Bu kumaşların kullanım alanları, iç çamaşırları, rahat giysiler, hemşire ve garson kıyafetleri, otomobil döşeme kumaşı olarak kullanılmaktadır.

    Kroşet çözgülü örme kumaşlar: Kroşet çözgülü örme kumaşlar, düz elastiki bantlar, desenli ve delikli elastiki veya stabil dar danteller, daha geniş enli düz veya desenli fantezi kumaşlar, ev dekorasyonunda ve mobilyacılıkta kullanılan çeşitli püsküllü, süslü şeritler üretme olanağı vardır. Ayrıca hortum şeklinde çeşitli bandajlar ve file yapılı ambalaj malzemeleri yapılabilmektedir.


    Bu blogdaki popüler yayınlar

    Hangi kumaştan ne dikilir, öğrenelim mi?

    Suni (Rejenere) Lif Çeşitleri ve Özellikleri

    Apre nedir, çeşitleri nelerdir?