Düz Atkılı Örme Kumaşlar


Düz Örme Kumaşlarda Kullanılan İplikler
Düz örme kumaşlardan genellikle kışlık dış giyim eşyası ve aksesuarları üretildiği için doğal olarak yün ve yün karışımı ipliklerle, yün karakterli akrilik (orlon vb.) iplikler kullanılmaktadır. Ayrıca düz örme ürünlerinde, özellikle kazak, hırka gibi kışlık eşyaların üretilmesinde, polipropilen elyafı karışımları da ucuz olmaları nedeniyle kullanılmaktadır. Ancak akriliğe (orlona) göre polipropilen ipliklerinin kullanım özellikleri iyi değildir.
Boncuklanma ve keçeleşme oranı orlon ürünlere göre daha fazladır. Pamuk ipliği ise pamuklu örme giysiler için yaka, kol bandı gibi aksesuar üretiminde ve mevsimlik kazakların yapımında kullanılmaktadır. Düz örme makinelerinde kullanılan iplikler genellikle boyalı ipliklerdir.

Düz Örme Kumaşların Genel Özellikleri
Düz örme kumaşların genel özelliklerini maddeler hâlinde aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
  • Genelde açık en ve parça olarak üretim yapılmaktadır.
  • Düz örme kumaşlar E3 ile E18 incelikleri arasındaki düz örme makinelerinde üretilmektedir.
  • Düz örme kumaşların durgun havada yalıtımları iyi, rüzgârlı havada yalıtımları kötüdür.
  • Düz örme kumaşlar buruşmaya karşı dirençli oldukları için ütülenme ihtiyacı duymazlar.
  • Renkli ve fantezi desenli kumaşlar rahatça yapılabilmektedir.
  • Düz örme kumaşlar çekme eğilimi gösterebilmektedir.
  • Düz örme kumaşlar hafif, yumuşak, hacimli yapıya sahip olduklarından dolayı tutumları iyi ve dökümlüdür.
  • Şekillendirilmiş, biçimlendirilmiş ve bitmiş ürün (seamless) olarak üretilebilmektedirler.
Düz Örme Kumaşların Kullanım Alanları
Düz örme makineleri, büyük oranda kışlık ve mevsimlik kazak ve hırka gibi dış giyim ürünlerinin örülmesinde kullanıldığı gibi, yazlık ve mevsimlik dış giyim, kullanımı da gün geçtikçe artmaktadır. Ayrıca diğer örme ürünlerine aksesuar olarak yaka, kol bandı, etek bandı vb. ürünlerin örülmesinde de düz örme makineleri kullanılmaktadır. Özel olarak tasarlanmış düz örme makinelerinde ise tam biçimlendirilmiş, kullanıma hazır durumda eldiven, kaşkol vb. aksesuar giysileri üretilmektedir.

Düz Örme Kumaşların Sınıflandırılması
Düz örme makinelerinde üretilen, atkılı örme kumaşlara düz örme kumaşlar denir. Tek veya iki iğne yatağı kullanılarak üretim yapılır. Düz örme makinelerinde tek iğne yatağı kullanılarak yapılan örgüler tek plakada üretilen kumaşlar; çift iğne yatağı kullanılarak yapılan örgülere çift plakada üretilen kumaşlardır. Tek plaka kumaşlar, iki yöne aynı esneme oranına sahipken; çift plaka kumaşlarda genelde tek yönlü esneme vardır.

Strüktürlü Düz Örme Kumaşlar
Düz örme makinelerinde üç yol tekniğinin (ilmek, atlama, askı) uygulanması ile elde edilmiş kumaş çeşididir. Tek veya çift plakada üretilen örgülerdir. Bu tür düz örme kumaşlarda genelde tek renk boyalı iplikler kullanılmaktadır. Tam olarak örme işleminden sonra parça boyama yapılmaktadır
Renk Jakarlı Düz Örme Kumaşlar
Her hangi bir iğne (atlama, askı), plaka ve transfer hareketlerle desenlendirmeye gerek duymaksızın; renkli ipliklerle desenlendirme yapılan düz örme kumaş çeşididir. Kumaşın arka yüzeyinde, ön yüzeyinde görülen desen görülememektedir. Farklı teknikleri vardır. Biri haricinde diğer teknikler çift plakada elde edilir. Üstteki resimde de görüldüğü gibi Strüktür jakarlı örgüler üzerine, renk jakar tekniği uygulanarak farklı görüntüdeki düz örme kumaşlar elde edilebilir.

İntersia Düz Örme Kumaşlar
Bölgesel renklendirme tekniği ile üretilirler. Düz örme makinesinde her mekik rayına 4 renk gelecek şekilde mekikler dizilir. Sekiz mekik rayı olduğuna göre teknik olarak 32 farklı renk çalışılabilir. Bunun için uygun desen bulunmalıdır. İntersia kumaşların özelliği, farklı renkteki ipliklerin jakar tekniğinde olduğu gibi kumaşın arka yüzünde karışık görüntü vermemesidir. Bu nedenle intersia kumaşların ön yüzünde hangi renk görünürse, arka yüzünde de aynı renk görünür. Genellikle tek plaka örgülerle elde edilir. Renk jakarı tekniği ile beraberde kullanılabilir


Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangi kumaştan ne dikilir, öğrenelim mi?

Suni (Rejenere) Lif Çeşitleri ve Özellikleri

Apre nedir, çeşitleri nelerdir?