Ring İplik Makinelerinde İş akışı


Fitil makinelerinden elde edilen fitil yumakları, ring makinesinin üst kısmında bulunan çağlıklara asılır. Yumakların çağlığa tutturulması fitil askısı ile sağlanır. Fitil askısı fitil yumağının rahatlıkla dönmesini sağlayacak düzeyde sürtünmesi az olan bir parçadır. Yan tarafında fitil yumağının dönerken eylemsizliğinden dolayı fazla fitil sağılmasını önleyen yumağı frenleyici bir çubuk bulunur.

Yumaktan sağılan fitil, ring makinesinin çekim bölgesine girmeden önce fitil çubuğu üzerinden geçer. Fitil çubukları tüm yumaklardan asılan fitillerin karışmadan, normal gerginlikte çekim bölgesine girmesine yardımcı olur. Aynı zamanda bu çubukların üzeri pürüzsüz olduğundan fitillerde herhangi bir zedelenme meydana gelmez.

Fitil buradan gezdiriciye girer. Fitil gezdiricisi sağa sola hareket etmek suretiyle çekim ve baskı silindirlerinde meydana gelecek aşınmanın hem uzun sürede, hem de homojen bir şekilde dağılmasını sağlar. Böylece silindir ve baskıların ömrü uzar, aşınmasının bir noktada oluşması önlenmiş olur. Gezdiricinin hareket mesafesi iplik numarasına, elyaf cinsine göre değişir. Sentetik elyaflarda ve kalın ipliklerde bu mesafe artırılır.

Fitil gezdiriciden geçen fitil, arka çekim silindiri ile üzerinde bulunan sentetik kauçuk kaplı baskı silindiri arasına geçer. Buradan sonra da orta çekim silindiri ile üzerinde bulunan metal silindirin arasına girer. Ancak orta çekim silindiri ile üzerinde bulunan metal silindir yüzeylerini apron kapattığından, elyaf bu silindirle doğrudan temas halinde değildir. Apronlar, sentetik kauçuktan veya deriden yapılmış olup, çekimle inceltilen elyafın zedelenmeden ve dağılmadan ön çekim silindirine kadar aşınmasında koruyucu görev yapar. Arka çekim silindiri ile orta çekim silindiri arasında meydana gelen çekim, bir hazırlık çekim mahiyetindedir. Ana çekim ise ön ve orta çekim silindirleri arasında meydana gelmektedir.

Çekimim meydana gelişi cerde ve fitilde de olduğu gibi arkadan öne doğru çekim silindirlerinin çevresel hızlarının artmasıyla olmaktadır.

Çekim silindirlerinin üzerinde bulunan baskı silindirlerinin baskı kuvvetleri, üç baskıya birden kuvvet uygulayan baskı sistemi sağlar. Ön baskı silindirinin üzerinde dış yüzeyleri çura ile kaplı rolikler bulunur. Rolikler baskılara yapışan kısa elyafın temizleme görevi yapar.

Ring makinelerinde her iğin hizasında ön çekim silindirinin hemen altında pnomofil tertibatına bağlı delikler vardır. Bu deliklerden sürekli hava emilir. İpliğin herhangi bir sebepten kopması halinde, çekimden çıkan elyaf bu deliğe doğru emilir. Böylece, diğer iğlerin çalışmasını engelleyecek bir durumun meydana gelmesi önlenmiş olur. Emilen bu elyaflar makinenin ucunda bulunan bir hazneden makineye bakan kişi tarafından alınır. Emiş gücünün azalmasına meydan vermemek için bu hazne sık sık temizlenmelidir.

Ön çekim silindirinden çıkan iplik iğin dönüşüyle ve kopça yardımıyla büküm alır. İplik masuraya sarılmadan önce iplik rehberinden geçer. İplik rehberi ipliğin iğ merkezine doğru düzgün bir şekilde akışını sağlar.

İplik buradan sonra balon kırıcıdan geçer. Balon kırıcı, kopça ile iplik rehberi arasında kopçanın yüksek devrinden dolayı meydana gelen merkezkaç kuvveti küçültülerek ipliğin kopmasını önler. Merkezi, iplik rehberi ve iğ merkezi ile aynı eksendedir.

İplik daha sonra bükümde ve sarımda rol oynayan ve bileziğin etrafında bulunan kopçadan geçer. Kopçanın bilezik etrafındaki devir sayısı, sürtünme ve hava direncine maruz kalmasından dolayı iğ devrinden düşüktür. Bu nedenle masura kopçadan ipliği çekerek üzerine sarar.

İpliğin masuraya konik sarımını, bilezik bankının hareketi sağlar. Bilezik bankı masuraya, boydan boya iplik saracak şekilde değil de az bir kısmına saracak şekilde hareket eder. ( Kurs boyu) Bilezik bankının her bir iniş çıkışında tırnak dişlisi ayar edildiği kadar diş atarak bilezik bankını yukarı kaldırır. Bu durumda bilezik bankının hareket mesafesi değişmez. Ancak hareketin başlangıç noktası değişir. Yani ilk başlangıç noktasının biraz yukarısından başlar ( Bu mesafe iplik numarasına, bilezik çapına göre değişir. ). Hareket bu şekilde devam edip bilezik bankı en üst duruma geldiğinde sarım tamamlanmıştır.


Sistemin Avantaj ve Dezavantajları
*Ring iplikler diğer ipliklerin de değerlendirilmesinde kullanılan standartları belirlemektedirler (tutum, mukavemet gibi).

* Kesitte daha az lif sayısı ile eğirme yapılabilmektedir (50–60).
* Geniş bir numara aralığında eğirme yapılabilmektedir (kalından en inceye kadar).
* Sistemde, tüm doğal ve sentetik lifler eğrilebilmektedir.
* Ön eğirmede birkaç ek adım gerektirmektedir (2 veya 3 çekme ve flyer).
* Sistem, eğirme sonrasında fazladan adım gerektirmektedir. Çok sayıdaki küçük kops bobin makinesinde daha büyük bobinler halinde sarılırlar ve bu esnada bir kısım hatalar temizlenir.
* Ring eğirme, diğer sistemler içinde genellikle en yüksek düzgünsüzlük değerini vermektedir.
* Ring eğirme, genellikle yüksek mukavemet değerleri vermektedir[17].

Çok çeşitli kullanım yerleri vardır. Genel olarak üst giyim, kot pantolonlar, havlular, bornozlar, spor giysiler, yazlık giysiler, serbest zaman ve iş kıyafetleri, gömlek, bluz, eşarp, çorap, eldiven vb. gibi tekstil mamullerinde, döşemelik, yatak takımları gibi ev tekstillerinde kullanılmaktadır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangi kumaştan ne dikilir, öğrenelim mi?

Apre nedir, çeşitleri nelerdir?

Suni (Rejenere) Lif Çeşitleri ve Özellikleri