Digital baskının tekstil baskıcılığındaki önemi


Kumaşa doğrudan dijital baskıda önemli konulardan biri, baskı yapılacak kumaşın ön hazırlık ve baskı sonrası fikse yapılması konusu. Kumaş ön hazırlığında, reaktif, asit, dispers boya tipleri için kullanılacak kumaş içeriğine göre farklı işlemler uygulanıyor. Bu ön işlemler sayesinde kumaş, baskı öncesinde hazırlanıyor ve baskıda boyanın akmaması, yayma yapmaması, kumaş üzerinde en iyi kalitede baskıyı tutma imkânı sağlanıyor. Bu sistemde, yaptığınız baskıda iz olmadığından emin olmak için, sürekli olarak makine başında bulunup baskıyı izlemenize bile gerek kalmıyor.

Dijital baskı, kelime anlamı olarak baskının bilgisayar destekli dijital ortamlarda yapılması demek. Biraz daha açıklayıcı olmak gerekirse son yıllarda geliştirilmesine hız verilen hassas dijital ortamların birden çok sağlayıcı desteğiyle bez, kumaş, naylon gibi yüzeylere yazılma işidir. Günümüzde özellikle kumaş ve tekstil firmaları artık dijital baskı kullanıyor. Böylece hazırlanacak numuneler için günlerce kalıp, şablon hazırlanmasına gerek kalmıyor. Tekstil sektörüne yaklaşık olarak 15 yıldır hizmet veren BTC - Bilgi Teknolojileri ve Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti., 2005 yılı itibarıyla emprime baskı ve dijital baskı sistemleri konusundaki temsilciliklerini tek bir çatı altında topladı. Emprime baskı ve tekstil dijital baskı konularında dünyadaki yeni ve kabul görmüş teknolojileri sektörle buluşturan BTC, bugün itibarı ile Türkiye'de yedi Avrupa merkezli firmanın Türkiye distribütörlüğünü yürütüyor. Tekstil dijital baskı teknolojileri konularında yapılacak yatırımların doğru olarak planlanması konusunda danışmanlık hizmetleri de veren BTC, sektöre bilgi aktarımı ve paylaşımı konularında da tanıtım seminerleri ve workshop'lar düzenliyor. Kumaşa direkt dijital baskıda önemli konulardan biri baskı yapılacak kumaşın ön hazırlık ve baskı sonrası fikse yapılması konusudur. BTC'nin distrübütörlüğünü yaptığı dijital baskı makinesi üreticilerinin metraj makinelerde DuPont Artistri, Konica Minolta, Monna Lisa, Reggiani ve Rimslow, parça baskıda ise Kornit olduğunu görüyoruz. Dünya çapında çok sayıda kullanıcısı bulunan Rimslow, özellikle dijital baskı makineleri için geliştirmiş olduğu kumaş ön hazırlık, buhar fikse ve yıkama makineleri ile kullanıcıya pratik çözümler sunuyor.

Bu sayede dijital baskı makinesi yatırımı yapacak olan firmalar, ürünlerle birlikte bir dijital baskı işletmesi kurmuş olacak. Bu ürünler, kumaşın baskıya ilk hazırlık aşamasından itibaren baskı sonrası fikse, yıkama ve kurutmaya kadar tüm ara ürünleri kapsar. Böylece bünyesinde dijital baskı makinesi yatırımı yapmış olan bir tesis, baskı öncesi ve sonrası tüm işlemleri kendi bünyesinde tamamlamış olur. Tüm bu kumaş ön hazırlık ve baskı sonrası işlemler, kumaşa direkt baskıda kullanılacak olan reaktif, asit, dispers ve pigment baskıda ihtiyaç duyulacak işlemler olacaktır. Kumaş ön hazırlığında, reaktif, asit, dispers boya tipleri için kullanılacak kumaş içeriğine göre farklı işlemler uygulanır. Bu ön işlemler sayesinde kumaş baskı öncesinde hazırlanır ve baskıda boyanın akmaması, yayma yapmaması, kumaş üzerinde en iyi kalitede baskıyı tutma sağlanır. Kumaş yıkamada ise baskı sonrası buhar ile fikse olan baskılı kumaş, kullanmadığı boyayı yıkama esnasında üzerinden atar. Böylece dijital baskıda tamamlanmış olan baskı, buharlama ve yıkama sonrası hazır hale gelir.

Kayıpsız çalışma imkânı
Spot Ltd.'nin ithal ettiği markalardan biri olan D-Gen'in Artrix GT makinesi, 100m2/saat gibi bir üretim gücünü ve yüksek kaliteyi birlikte sunan uygun maliyetli endüstriyel dijital tekstil baskı makinesi. Kayıpsız ve etkili üretimi birleştiren endüstriyel baskı makinesi Artrix GT, 508 delikli düzeye sahip baskı kafası ve mürekkep, RIP yazılımı, CMS yazılımı entegrasyonu ile kayıpsız çalışabilmeye olanak sağlıyor. Yapışkan blanketli banda sahip besleme sistemi, bistreç tayt gibi kuvvetli elastiklerde bile stabil kumaşta besleme yapılabilmesine olanak tanımakta. Bant yıkama ve kurutma sistemi ile donatılarak bandın her zaman temiz, yüksek baskı kaliteli çalışması sağlanıyor. Makine, masaüstü yazıcısı gibi kolay bir kullanıma sahip. D-Gen Baskı Makinesi, mürekkep, RIP yazılımı, renk yazılımı ve ön-işlem reçetesi için tek bir uygulamada tam entegrasyon oluşturarak, masaüstü yazıcısı kadar kolay bir kullanımı dijital tekstil baskısında mümkün hale getirir. Artrix GT, final sarım öncesi kurutucuya ihtiyaç duyar. FumeBuster (Duman Emici) opsiyonuna, kurutma esnasında oluşan dumanı (çoğunlukla buhar ve az miktarda tozdan oluşur) filtreleyip emmek için ihtiyaç duyulabilir. Bant yıkama ünitesi, bandı temiz tutmanın haricinde yapışkanlı kalma süresinin de uzamasına yardımcı olur. Fırça hem mürekkep kalıntılarını hem de kumaş havını yıkayarak yüksek kaliteli baskıya olanak sağlar. Mürekkep kartuş sistemi, her biri 2 kg'lık 8 renkli bir kombinasyondan oluşur. Dahili çalışan IC çip, mürekkep tipi, kalan mürekkep miktarı gibi bilgileri, en iyi baskı şartlarını oluşturmak için üzerinde barındırır.

Spot Ltd.'nin ithal ettiği bir diğer marka da Konica Minolta. Bu markanın Nassenger VII adlı makinesi, sahip olduğu 217 rm/saat üretim gücünü, sahip olduğu sorunsuz imalat donanımları ile en verimli şekilde kullanmanızı sağlar. Etkileyici özelliklere ve yüksek kaliteli donanımlara sahip sistem, kumaş roliğinin başından sonuna gözetim gerektirmeden, kesintisiz basılmasını sağlar. Makinenin 24 adet KM512 model çoklu damla özelliğine sahip kafalarından her biri, basılacak kumaş tipine göre farklı miktarda boyayı kumaşa gönderir. Sistem otomatik olarak, kapalı düze bulunup bulunmadığını lazerli sensör ile kontrol eder. Yaptığınız baskıda iz olmadığından emin olmak için, sürekli olarak makine başında bulunup baskıyı izlemenize bile gerek olmaz. Ayrıca gereksiz temizlik (cleaning) işlemleri ile boya kaybını engeller, doğruca eksik atış yapan kafayı otomatik olarak açar. Yapışkan blanketli kumaş taşıma sistemi 15 mm yüksekliğe kadar ayarlanabilir. Yükseklik ayarı blanketi hareket ettirerek yapılır, baskı sisteminin yüksekliği değişmediği için her zaman aynı baskı ayarlarını koruduğunuza emin olursunuz. Pnömatik baskı silindiri sayesinde kumaşın en iyi şekilde blankete basması sağlanır. Maksimum baskı eni 1850 milimetredir. Paslanmaz çelikten imal edilmiş olan blanket temizleme ünitesi, bakım amaçlı olarak makineden ayrılabilir. Motorlu döner fırçalar ve çift silikon sıyırıcı ile en iyi yıkama/kurutma etkisi garanti altına alınır. Sistem daha etkili yıkama suyu yenilenmesi ve daha düşük atık için seviye sensörleri ile donatılmıştır. Makinenin çalışmadığı aralıklarda, kafalar, kurumamaları için, her zaman yoğun nemli ortamda bekletilir. Sistem filtreleme ve hava alma (balon engelleme) donanımlarına sahiptir. Seviye kontrolü donanımına sahip sistemin kapasitesi boya başına 10 litredir. 10 kg'lık bidonlarda gelen boyaların reaktif, dispers ve asit tipleri mevcuttur. Kumaş besleme sistemi, 500 mm çapına kadar roliklerin beslenmesini mümkün kılar. Sarımı düzgün olmayan kumaşların düzgün hizalanması için, merkezleme sistemi mevcuttur.
Ayarlanabilir tolerans içinde sürekli olarak kumaş kenarları fotosellerle kontrol edilir ve otomatik merkezleme yapılır. Blanket, bağımsız tahrikli silindirler serisi ile en iyi gerilimi sağlayacak şekilde hareket ettirilir. Sistem üzerindeki, kenar kıvrılmalarını engellemek için spiral açıcı silindir mevcuttur. Kumaş sarım yönündeki farklılıklar sebebi ile kullanıcının hata yapmasını engelleyen sensörler ve yine blanket üzerinde kumaşın kıvrılması durumunda, baskıyı durduran güvenlik sistemleri vardır. Özel talep ile 1500 mm kadar jumbo rulolar için de besleme opsiyonu mevcuttur. Kumaş sarımı, blanket ile senkronize çalışır; herhangi bir sarım problemini engellemek için çeşitli fotosellerle ve silindirlerle donatılmıştır. Kurutma sistemi hem sıcak hava hem de IR lambaların kombinasyonu en iyi kurutma etkisini garanti altına alır. Tüm makine fonksiyonları bir PC server tarafından kontrol edilir ve LCD PC ekranı ile takip edilir. Gönderilen işlerin kontrolü, rapor tekrarı, çeşitli baskı ayarları da bu ekran üzerinden yapılabilir. Daha önceden RIP'lediğiniz bir işin tekrarı için, bilgisayar bağlantısı dahi olmaksızın sadece Nassenger'i kullanabilirsiniz. Bu sistem ile tekrarlanabilirlik daha yüksek ve RIP'leme işlemi çok hızlıdır. Ekran üzerinden işe ek yapabilir, kaç metre basıldığını görebilirsiniz.

Kağıda baskı kadar kolay
Spot Ltd'in D-Gen Dijital Tekstil Baskı Makinesi Teleios GT, yüksek verimlilik ve tasarruf sağlıyor. Makinenin baskı ve fiksaj özelliklerine gelince; göz alan renkte gerçek kırmızı, derin zengin siyah ve parlak mor ile renk gamınızı genişletebilirsiniz. Ön ve arka yüzde harika görünüm sağlamak için mükemmel penetrasyon imkanı sağlar. Makine sayesinde hiç kayıpsız, tam üretkenliğin tadını çıkartabilir, fark edilir ölçüde iş gücünüzden tasarruf edersiniz. Kağıda baskı kadar kolay dijital tekstil baskısı elde edersiniz. Teleios GT - 540dpi, 3 geçişte 100m2/saatlik hıza sahiptir, profesyonel dijital baskıcılar için uygundur. En iyi performans ile gerçek dijital tekstil baskı makinesidir. Teleios V8/74 - 540dpi, 3 geçişte 38 m2/saatlik hıza sahip, yarı-profesyonel kullanıcılar için en uygun strateji, en iyi fiyat performansına sahiptir. Teleios V6/74 - 540dpi, 3 geçişte 19 m2/saatlik hıza sahiptir ve tasarımcılar için en uygun numune makinesidir. Daha fazla renk, daha da iyi fiyat imkânı sunar. Teleios 100 - 540dpi ise, 3 geçişte 19 m2/saatlik hıza ulaşır. Geniş ene ihtiyaç duyanlar için tasarlanmıştır. Anahtar özelliklere gelince; geniş kapasiteli boya kartuşu vardır. Her kartuş 2 kg boya alır. Yedek hazne sistemi ile baskıya ara vermeksizin yeni kartuş takabilirsiniz. IC çipleri en iyi baskı koşullarını hafızasında saklar. Isı Fiksaj Ünitesi - HeatMAN GT ünitesi, Teleios'un hem baskıyı hem de fik-seyi eşzamanlı yapmasına izin verir. Tümleşik bilgisayar, otomatik olarak ısıtma hızını ve sıcaklığı, sarf edilen mürekkep miktarına oranlı şekilde kontrol ederek yüksek kaliteli ve etkili bir üretim hattı oluşturur. Kilit bileşenlerden biri sayılan Teleios'un patentli kumaş besleme sisteminde, kumaşlarda gerilim, kıvrılma ya da katlanma problemi yaşanmaz. Ergonomik yerleşime sahip sekiz adet en son teknoloji baskı kafası mevcuttur. 2.5 inç uzunluğunda, 508 adet jetli ve eşsiz geniş yerleşimli yapı ile 4 renk 3 geçişte 100 m2/saatlik bir hıza erişir. D-Gen makinelerde bulunan fumebuster(opsiyonlu), güçlü emiş fonksiyonu ile fiksaj ünitesinde ortaya çıkan dumanı, buharı ve hatta tozu emer ve filtreler. Böylece Teleios'un küçük bir kapalı alanda çalışabilmesi sağlanır. Fumebuster filtreleri, her 3-6 ayda bir su ile yıkanarak yeniden kullanılabilir. Bazı filtreler ise 3-6 ayda bir değiştirilmelidir.
İnce malzeme üzerine baskı imkânı
Dijital baskı ve dijital tekstil baskılarında her biri birer dünya markası olan Mutoh, Mimaki, La Meccanica gibi makine üreticilerinin ürünlerini tedarik, makinelerin teknik servisi, makinenin kullanmış olduğu boya çeşitlerinin tedarikini sağlayan ve kendi geliştirdikleri yazılımlarla dijital ortamda hazırlanmış her türlü deseni anında istediğiniz kumaşa uygulayabilme imkânı sunan AIT, aynı zamanda Miracle tekstil yazılımlarının da üreticisi. 1996 yılından bu yana hizmet veren AIT, elektronik ortamda varyant tasarım, desen tasarım, dijital numune ve kısa metraj baskı konularında yazılım, donanım ve teknik destek sağlıyor. Firmanın ithal ettiği Mimaki TX3 - 1600 Dijital Baskı Makinesi, sürekli bant sistemi ile esnek malzemelere baskı yapabilme, besleme mekanizması ile ince malzemeler üzerine baskı yapabilme ve müdahalesiz çalışma olanağına sahip. Uzun metrajlı işlerde sorunsuz baskı, 2 lt/renk boya tankı, OND (otomatik nozzle düzeltme) sistemine sahip, 270 mm'ye kadar büyük rulolar kullanılabilir. Firmanın bir diğer markası olan Mutoh Viper TX - Tekstil Baskı Makinesi, her türlü kumaşa baskı imkânı sağlar. Viper TX, numune ve kısa metraj üretim için ve numune baskı, kupon üretim, her türlü tekstil ürününe baskı imkânı sağlar. Mutoh Viper TX Blanketli - Tekstil Baskı Makinesi ise likra, jarse gibi ince ve esnek kumaşların yanı sıra deri gibi çok kalın kumaşlara da baskı yapmayı kolaylaştırır. Numune ve kısa metraj üretim için Viper TX Blanketli Baskı Sistemi profesyonel bir çözümdür. Mimaki JV5 - La Mechanica QualiJet JV5 HSB, reaktif, asit, dispers baskı gruplarında yüksek hız ve çözünürlük oranına sahip, uzun metrajlı baskılar için blanket ve boya yükleme ünitesi özel olarak geliştirilmiş endüstriyel bir baskı makinesidir.

Daha az enerji harcıyor
Met Tekstil, 2008 yılı itibarıyla kardeş firması Endotek Baskı Teknolojileri Ltd. bünyesinde dijital tekstil (kumaş) baskı makineleri, mürekkepleri ve diğer yardımcı malzemelerinin satışına başladı. Firma bu alanda dünyanın en önde gelen firmalarının ürünlerinin Türkiye'de satışını gerçekleştiriyor. Türk tekstili, bayrakçılık ve reklamcılık alanlarında kullanım ağırlığı hızla artan dijital kumaş baskı sistemleri konvansiyonel baskı sistemleri ile beraber kullanılıyor ve sundukları önemli avantajları sayesinde her geçen gün hızla yaygınlaşıyor. Her geçen gün ağırlaşan çevre koşullarında konvansiyonel sistemlere göre çok daha az enerji, su ve boya kullanarak kumaş üzerine baskı yapılmasını sağlayan dijital sistemler, artan üretim hızları ile beraber son yıllarda giderek önem kazanıyor. Firmanın ithal ettiği markalardan biri, Vega Endüstriyel Dijital Tekstil Baskı Makinesi, Hangzhou Honghua Digital (ATEXCO), Çin firması tarafından üretiliyor. Vega serisi dijital baskı makineleri sadece kumaşa direkt baskı uygulamaları için sıfırdan geliştirilmiş, endüstriyel hızlarda ve kapasitede çalışabilen dijital baskı sistemleridir. Çin'in en büyük üreticisi ATEXCO, Vega serisi makineleri geliştirirken amaç, yüksek endüstriyel hızlarda ve kalitede kumaşa direkt baskı yapabilen ve bu işlemi mümkün olduğunca ekonomik maliyetlerde gerçekleştiren bir makine üretmekti. Sonuçta ortaya çıkan Vega Baskı Makinesi, sahip olduğu 16 endüstriyel tip baskı kafası (her kafada 256 sprey nozzle), üstün kumaş hareket kontrol sistemi ve software desteği ile 140 metrekare/saate varan hızlarda direkt kumaş üzerine baskı gerçekleştirebiliyor. Vega, 1080 dpi maksimum çözünürlüğe sahip ve sekiz farklı renkte baskı yapabilmesi sayesinde Pantone renk gamını baskıda uygulayabiliyor. Vega, kumaş taşıma işlemini yüksek kaliteli bant taşıma sistemi ile gerçekleştiriyor. Otomatik kumaş hizalama sistemleri ile her çeşit kumaş (örme, dokuma, non-woven, stretch vd.) bant üzerinde güvenle taşınıyor ve yüksek kaliteli baskı işlemi gerçekleşiyor. Vega, su bazlı tekstil baskı mürekkeplerini kullanıyor (reaktif, dispers, asit, pigment) ve baskı kafasında buna uygun özel düzenlemelere sahip. Nem oranı kontrol altında tutulan baskı kafası sayesinde, mürekkep kuruması sonucunda oluşan tıkanmaların önüne geçiliyor. Vega, toptan topa baskı yapıyor ve otomatik kumaş besleme ve makine çıkışında çift infrared kurutma ile birlikte otomatik kumaş sarma sistemine sahip. Vega ile hemen her tür kumaş üzerine baskı yapılabiliyor ve yüksekliği ayarlanabilen baskı kafası sayesinde kalın kumaş materyaller üzerinde de baskı mümkün oluyor. Vega Dijital Kumaş Baskı Sistemi, düşük enerji ve su tüketimi, verimli üretim teknolojileri ve kullandığı su bazlı mürekkepler ile hem çevreye hem de insana saygılı bir sistem. Makine, yoğun enerji ve su kullanımının olduğu konvansiyonel kumaş baskı üretimlerine önemli bir alternatif sunuyor ve sahip olduğu ileri teknolojiler sayesinde mükemmel baskı kalitesi, üstün endüstriyel hız ve ekonomik maliyetlere aynı anda sahip olabilen, sınıfındaki en üstün dijital baskı çözümlerinden biri olarak dikkat çekiyor.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangi kumaştan ne dikilir, öğrenelim mi?

Suni (Rejenere) Lif Çeşitleri ve Özellikleri

Apre nedir, çeşitleri nelerdir?