Kumaş nemlendirme ve buharlandırma makinelerindeki gelişmeler

Kumaş üzerindeki nemin düzenli ve doğru oranda olması önemlidir. Eskiden kumaşlar aprelenirken, kumaş kurutma işlemlerinden sonra birkaç gün doğal nemini kazanabilmesi için bekletilirdi. Sonrasında kumaşlar buharlama makinesinde doymuş buhardan geçirilir ve böylelikle kumaşın kendini toplaması sağlanırdı. Bu işlemler günümüzde nemlendirme ve buharlama makineleri ile yapılarak kumaşın daha dolgun, esnek ve hacimli olması sağlanıyor. Eskiden özellikle yünlü kumaşlar aprelenirken, kumaş kurutma işlemlerinden sonra birkaç gün doğal nemini kazanabilmesi için bekletilirdi. Hatta bekletme, özel nemli odalarda asarak veya nemli bezler arasına sararak yapılırdı. Bu işlem günümüzde değerli kumaşlarda hala yapılıyor. Seri çalışmanın gerekli olduğu şimdilerde, bekletme yerine nemlendirme makineleri ile bu işlemler yapılarak kumaşın higroskopik nemini kazanmasına çalışılır. Nemlendirme için geliştirilen makinelerle, kumaşın her iki yüzüne memeciklerden çıkan basınçlı hava yardımıyla çok ince su zerrecikleri püskürtülür. Hava emmeli nemlendirme makinelerinde kumaş delikli bir tambur üzerinde hareket eder. Dıştan içe doğru emme, kumaşın tambura yapışmasını ve beraberce dönmesini sağlar. Tamburun içindeki emme tertibatı yardımıyla makinedeki nemli hava devamlı olarak kumaşın içerisinden geçirilir. Geçiş hızı ayarlanarak, alınacak nem miktarı belirlenebilir. 

Sanfor makinelerinde, çektirilecek kumaşa nem uygulamasının yapılması ve daha sonra da buharlama silindirinin kullanılması bu nemin kumaşın içine daha iyi nüfuz etmesini sağlar. Kumaş üzerindeki nemin düzenli ve doğru oranda olması yani giriş ve çıkış bölgesindeki nem önemlidir. Kumaşın, kauçuk blanket ünitesine girmeden önceki neminin, kumaşın tüm eni boyunca eşit ve homojen olması gerekir. Kumaşın ipliklerinin, içindeki ve dışındaki nem oranı da eşit olmalıdır. Gerekli nem olmazsa dört-sekiz saat sonra çekmezlik bozulur ve kumaş yayılır. Eğer kumaş eni boyunca homojen ve yeterli nem dağılımı olmazsa eşit çekme sağlanmaz. Normalde kumaşın kalınlığının her bir "ons"u için yüzde 1'lik bir nem oranı gereklidir. Yani 14 ons kalınlığındaki yüzde 100 pamuklu bir kumaş için yüzde 14 nem gereklidir. Özellikle likralı kumaşlar teflon apreden geçirildikten sonra, teflon, kumaş gözeneklerini kapatarak kumaşın esneme özelliğini engellemesi dolayısıyla bu kumaşlar buharlama makinesinde doymuş buhardan geçirilir ve böylelikle kumaşın kendini toplaması sağlanır. Kumaş daha dolgun, esnek ve hacimli hale gelir. Ayrıca kumaşlar belirli bir miktarda buhara doyurulursa ileride herhangi bir ısıl işlemde çekmesi engellenir. Makine kumaş buharlama kısmında konveyör üzerinde hareket eder, üzerine alttan ve üstten buhar gönderilir. Daha sonra kamara çıkışı arabaya veya roliğe sarılır. Kumaş, üzerine uygulanan buharın çoğunu alır. Geri kalan buhar ise bacadan atılır. Belli aralıklarla makineden çıkan kumaşa test yapılır. Eni ve elastikiyeti ölçülür. Eğer elastikiyet istenenden az ise besleme miktarı artırılır. Buharlama süresi ve derecesi herkumaş tipine ve baskıya göre değişir. Tüm baskı buharlama, yıkama sonrasında kumaş kurutma makinesi aracılığı ile kurutulur ve kullanıma hazır hale gelir.

Acil durdurma sistemi mevcut
Ataç Elektrik ve Makine Sanayi firması, özellikle tekstil ve kimya sektörüne yönelik, özel makine tasarımı, kalite kontrol, proses belirleme ve numune çalışmalarını işletme koşullarında test etme amaçlı, laboratuar makine ve aksamlarını üreten bir kuruluş. Ataç, 1994 yılında iki ortak tarafından, bir aile şirketi olarak kuruldu. Faaliyete geçtiği günden bu yana alanlarında yaptıkları projeler ve yatırımlarla sektöründe tanındı ve markalaştı. Firma eğitim konusuna özen gösteriyor. Üniversite, meslek yüksek okulları, Anadolu meslek liseleri ve Türk tekstil sektörüne nitelikli eleman yetiştiren, kur ve eğitim veren vakıf ve kuruluşlar ile özel projeler geliştirerek hizmet veriyor. Ataç'ın makineleri arasında yer alan (Fular+Buharlama+Yıkama Ünitesi ) PAD-STEAM'in teknik özellikleri şöyle sıralanıyor: Silindir genişliği 350 mm, çalışma genişliği 300 mm, buharlama mesafesi 2 - 9 metre, makine hızı 0.2 - 10 m/dk, boya kabı hacmi 4 lt. Makinenin materyali komple paslanmaz çelik (kontrol panosu dahil). Fluar silindirleri öncesinde kumaş açıcı ünitesi bulunyor. Silindirin sağ ve sol basıncı ayrı ayrı ayarlanabiliyor ve ayrı manometrelerden basınçları izlenebiliyor. İşlem sonrası silindirlerin temizlenebilmesi için seyyar bir duş sistemi bulunuyor. Makinede emniyete yönelik elle ve ayakla müdahale edilebilen "acil durdurma sistemi" mevcut. Buharlama kabininin içi kumaşın rahat ilerlemesine yönelik, döner rolling sistemi ile donatılmış durumda.

Paslanmaz malzemeden imal
Ataç'ın bir diğer makinesi de GK40E Buharlamalı Gergili Kurutucu. GK40E Buharlamalı Kurutucu, işletmede bulunan kontinü ve diğer tipteki buharlama fiske ve kurutma makinelerinin vermiş olduğu efektleri, laboratuar ortamında test etme olanağı sağlıyor. Makine komple paslanmaz malzemeden imal edilmiş. Yüzde 100 doymuş buhar ortamında çalışabilecek özelliğe sahip ekipmanlar kullanılıp, kabin içini aynı anda istenen nem (0 - % 100 ) ve ısı değerini (Ortam ısı değeri - 250 °C ) ayarlayabilme olanağına sahip. GK40E Buharlamalı Kurutucu; kırk program kapasitesine sahip. Devir kontrollü fan motoru sayesinde, numune üzerine uygulanan hava debisi ayarlanabilmekte. Hava sirkülasyonunu yönlendiren, klape sistemi ile numune üzerine sadece alttan, sadece üstten ve homojen alttan ve üstten hava uygulaması yapılabiliyor. Numune kurutma tablası olarak, makine üzerinde standart tablo yerine, serbest kurutma tablası, en gerdirme tablası veya en-boy gerdirme tablası şeklinde üç tipte opsiyonlu sunulmakta. Tablaların tamamı makineden bağımsız ve gerdirmeli modellerde germe kuvveti ayarlanabilir. GK40E Buharlamalı Kurutucu, makine üzerinde mevcut buhar jeneratörü ile yüzde100 nem oranına kadar ayarlanabilir buharlama olanağına sahip.

Renkler daha canlı
Asos, otuz yılı aşkın tekstil makineleri üretme deneyimine sahip bir firma ve piyasaya uygun fiyatlı, yüksek teknoloji yeni makineleri sunuyor. Yakında, Amerika ve Orta Asya'da ofis açacak olan şirketin programında yüzden fazla makine yer alıyor. Asos'un WDS 5000 Kumaş Nemlendirme ve Kimyasal Aplikasyon Sistemi de en yeni teknolojilerden birine sahip. Asos WDS 5000 Kumaş Nemlendirme Sistemi boyahanelerde ısıl işlemler sonucu kaybedilen doğal nemin geri kazandırılması için tasarlandı. Son proseslerdeki ram veya sanfor makinesi çıkışına konulan sistem ile kumaş üzerinde kaybedilen nem miktarı özel dizayn edilmiş diskler ile su püskürtülerek geri kazandırılır. Kumaş çıkışında yüzde 0-2 puan olan kumaş nemi, nemlendirme makinesi ile pamuklu kumaşlarda yüzde 6, viskon kumaşlarda yüzde 10'a kadar çıkartılmakta. Sistem çıkışında bulunan otomatik nem ölçme sistemi ile nemlendirme makinesi setlenen nem miktarına göre otomatik çalışmakta. Sistemin faydalarını şöyle sıralamak mümkün: Kumaşları ticari nem sınırları içine getirerek nemden dolayı oluşan kayıpları önler. Kumaşlarda istenen tuşenin yakalanmasına yardımcı olur. Konfeksiyonda serim ve kesim rahatlığı sağlar. Konfeksiyonda oluşan dikiş patlaklarını önler. Sistemin içeriğinden bahsetmemiz gerekirse; özel dizayn pulverize püskürtme diskleri kumaş eni boyunca dizilmiştir. Makine su tankı, elektrik ve kontrol panosu, pompa ve flowmetreler pano içinde ve makine yanına kurulmaktadır. Otomatik nem ölçme sistemi her türlü kumaşların nemini yüksek hassasiyet ile okuyarak makinenin otomatik çalışmasını sağlar. Sistem her türlü makine üzerinde anahtar teslim olarak kurulur ve mevcut makine ile senkron çalıştırılır.

İki nemlendirme ünitesine sahip
Çetin Makine'nin Kumaş Nemlendirme Makinesi'nde sistem kumaşın her iki yüzünü nemlendirmek için iki nemlendirme ünitesinden oluşuyor. Sistemde 18 adet sıvı kırıcı çanak bulunur. Bu sayede sıvı miktarı, genişliğin tümü üzerine eşit şekilde tatbik edilir. Sıvı miktarının sadece yüzde 25'i fiilen kumaşa tatbik edilmektedir. Kalan yüzde 75'i akış borularından, besleme ünitesinden geri döner. Çanakların aerodinamik yapısı ile kumaşın her iki yüzüne eşit şekilde nemlendirme gerçekleşir. Çanakların sabit dönme hızı, 20-50 mikron arasında çok ince damlacıklar üretir. Uygulamada kumaşın metrekare yüzeyine 20 ile 1800 ml su püskürtür. Çanakların dönmesini sağlayan tahrik kayışına, olası durumlara karşı emniyet sistemi yapılmıştır. Çanakların bulunduğu gövde yapısı 316 kalite paslanmaz sacdan imal edilmiştir.

Temizliği kolay yapılabilir
Nemlendirme ve buharlama makineleri üreten bir diğer firma Metsa Metal & Makine Sanayi. Faaliyetlerine Metsa Metal olarak başlayan firma, teknolojinin ilerlemesi ve sektördeki gelişmelere paralel olarak kendini yeniledi ve Metsa Metal & Makine Sanayi olarak yoluna devam ediyor. Şirketin en önemli hedefi büyüyen iş çemberine en kaliteli ve ileri teknolojiye dayalı hizmet sunmak. Çorlu'da 1000 metrekarelik kapalı alanda faaliyetlerini sürdüren firma, konusunda uzman çalışanlara sahip. Metsa'nın Rotorlu Nemlendirme Makinesi, pamuk, viskon ve pamuk karışımlı kumaşların homojen olarak nemlendirilmesi için geliştirildi. Makine, kumaşların pulvarize su bulutu içinden geçirilerek homojen olarak nemlendirilmesini sağlıyor. Pulvarize su bulutu, özel olarak dizayn edilmiş yüksek hızda dönerek su püskürten rotorlarla elde edilir. Kumaş nemlendirme hızını artırmak için su deposunda ısıtma sistemi mevcut. Nemlendirme işlemi gerçekleşirken kumaşta su damlama izi oluşma riski plc kontrollü otomasyon ile engellenir. Su tüketimi yaklaşık 612 lt/100 kg kumaştır. Kolay sökülür rotorları sayesinde temizliği çok kolay yapılmaktadır. Nemlendirme makinesi ram, sanfor, kalite kontrol makinesi gibi bitim işlemi yapan makinelerle senkronize çalışır. Makinenin işletmeye olan faydalarına gelince: Ticari nem miktarı istenilen değere getirilerek kumaş firesi azaltılır. Kumaşın dolgun bir tuşe alması sağlanır. Doğru miktarda neme sahip olan kumaşın ram, sanfor işlemleri kolaylıkla yapılır. Ram makinelerinde birinci fular çıkışına monte edildiğinde ikinci fulara gerek duyulmadan, kumaşa yaştan yaşa işlem yapılabilir. Sanfor ve ram çıkışına monte edildiğinde kumaş üzerinde olması istenen nem miktarının oluşması sağlanır. Proseslerde enerji ve zaman tasarrufu sağlar.

Silikon bant değişimi kolaylaştırıldı
1991 yılında kurulan Spot Ltd'in ithal ettiği bir marka olan Biella Shrunk Process'in Vulco-Crab Kontüni Krablama Makinesi en yeni teknolojiye sahip. Makine, 900 mm çaplı buharla ısıtılmış bir silindir ve silikon bant arasından geçen yünlü kumaşın ıslak fiksesini sağlar. Ana metal silindir üzerindeki banda yedi ayrı silindir ile uygulanan presleme gücü sonrası kumaş kuvvetli bir soğuk su veya hava şoklaması ile fikse edilir. Makinenin silikon bant değişimi Biella Shrunk Process tarafından geliştirilen yöntemle oldukça kolaylaştırıldı. Thermo Duplex 90 - Kontinü Dekatür Makinesi ise her türde kumaşın işlem görebileceği bir makine. Çiftli dekatür haznesi patentli buhar kalite kontrol aparatına sahiptir. Bant dayanıklılığı klasik dekatür makinelerine göre daha uzun olup, perfore silindir üzerine duble sargı ile yumuşak tuşe sağlanır. Çalışma hızı 5 - 35 mt/dakika, çalışma eni ise 1.700 mm. Aynı markanın bir diğer makinesi Nanomix, son derece kompakt ve düşük tüketimli bir buharlama ve boyut-sal stabilite makinesidir. Su, hava ve buharın özel dizayna sahip bir tünelde karıştırıldığı (patentli) kendine özgü bir çalışma prensibi üzerine kurulu bir sistemdir. Nanomix, çok yüksek çekme ve salma sonuçlarını güvence altına alarak, ideal boyutsal stabilite sağlar. Sağladığı daha yumuşak tuşe ve dolgunluk ile tekstil sektörü için ideal tercihtir. Tipik makinelerde oluşan aşırı kurutma etkisi yerine, özel h&H ( nem ve sıcak) sistemi ile Nanomix'de ekstra nem alma sağlanır. Bir fan, üst kabinden değişken sıcaklıkta hava üfler ve bu hava, karşılıklı kanallar üzerinden buharlama tünelinin giriş ve çıkış noktalarına ulaşır. Bu metot ile oluşan hava perdeleri, buhar çıkışını engelleyerek en iyi buhar doygunluğuna ulaşılmasını sağlar. Yine bu hava perdelerinin soğutma fonksiyonu sayesinde, kumaş üzerinde bölgesel yoğuşmalar sağlanır, bu da kumaşın aldığı nem miktarının artmasını sağlar. Alt kısım ise, buharı kumaş ile kesiştirecek şekilde emen, bir aspiratör ile donatılmıştır. Emilen buhar tahliye borusuna taşınır. Makinede yüksek ısı transferi ve arttırılmış buharlama etkisi bulunur. Buharlama kutusu içinde, üç farklı boru tipi konuşlandırılmıştır. Yüksek basınçlı buhar (A), atomize olmuş su tanecikleri (B) ile karışır ve sürekli olarak doygun buhar oluşturur; söz konusu kombinasyon, kumaşta gelişmiş bir ısı transferi sağladığı gibi hafif bir kondisyonlama da sağlar. Diğer makineler Vap 90 ve Ecovap ise kumaşta doğal çekme ve boyut değişmezliği sağlayan buharlama makineleridir. Bir ya da iki buharlama tüneline sahip farklı modelleri mevcuttur. Buhar kullanımı benzeri makinelere göre çok daha ekonomiktir. Makinenin çalışma hızı: 5 - 35 mt/dakikadır. Igrofast Kumaş Nemlendirme Makinesi, kumaşların ru-tubetlendirilmesinde en güvenilir ve basit yönteme sahiptir. Özel fırça silindiri sayesinde mikro su damlacıkları kumaş üzerine pulvarize edilir ve sonrasında kumaş ısıtılmış bir eşanjörden geçirilerek kumaş yüzeyindeki su damlacıklarının buharlaşarak elyafın içine işlemesi sağlanır. Makine çıkışındaki rutubet ölçerin bağlı olduğu kontrol cihazı istenen rutubete göre fırça devrini yani pulvarize edilen su miktarını otomatik olarak ayarlar.


Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangi kumaştan ne dikilir, öğrenelim mi?

Suni (Rejenere) Lif Çeşitleri ve Özellikleri

Apre nedir, çeşitleri nelerdir?