Şardonlama teknolojisindeki gelişmeler


Has Dış Ticaret, 1984 yılında, tekstil sanayi yatırımları için çözüm ortağı ve makine tedarikçisi olarak faaliyetlerine başladı ve bugün 47 ülkeden fazla merkezde, yerel iş ortakları ve mümessilleri vasıtası ile uluslararası satış ve satış sonrası servis hizmetleri faaliyetlerini sürdürüyor. Lafer Tekstil Makine San. ve Tic. A.Ş., İtalyan Lafer S.P.A. ve Has Dış Tic. Ltd. Şti. firmalarının ortaklığı ile 1995 yılında kuruldu. Lafer Türk markası ile şardon, tıraş/makas, zımpara, dolap tumbler ve örgü tüp kumaşlar için tüp kompaktör makineleri üretiyor. Firma, yıllık 250 adet farklı tip makine imalat kapasitesi ile makine imalatı konusunda bilgi ve tecrübelerini her geçen gün artırıyor. Has Group firmalarından, Lafer Türk üretimi olan RCM-D Model Çift Tamburlu Şardon Makinesi, uzun yıllardır finisaj makinelerinin üretim tecrübesiyle tasarlanmış ve uygulanan teknolojik yeniliklerin ilavesiyle geliştirilmiş bir finisaj makinesi.

RCM-D'de tamburun dönüş yönü ihtiyaca göre kumaş yönünde veya döndürülebilir. Her bir tambur 24 ya da 28 adet çalışma silindirinden oluşur. Bu çalışma silindirleri dikişsiz özel çekme borudan üretilmiş olup üzerlerine şardon teli sarılır. Tambur, koparma ve tarama silindirlerinin hızları bağımsız olarak kontrol edilebilir ve hem saat yönü hem de aksine döndürülebilir. Koparma ve tarama silindir kayışlarına uygulanan pnömatik gergi sayesinde kumaştaki kırılma ortadan kaldırılır. Makinenin çalışma ve durma zamanlarında kumaş hızı ve tambur devirleri otomatik olarak sabit tutulur. Makine üzerinde bulunan tüm çekim silindirlerini istenilen dönüş yönüne göre kumanda etmek mümkündür. Ayrıca tek bir tuş ile çalışma silindirleri durur vaziyete getirilip tambur ve çekim silindirleri çalıştırılabilir. Bu özellik sayesinde makineye ilk kumaş vermek ve herhangi bir yırtık geçirmek kolaylaştırılıyor. Tüm çalışma verileri PLC'ye kayıt edilebilir ve bu veriler bir sonraki dönem çalışmaları için referans kullanılabilir. Makine girişinde tahrikli açıcı silindirler ile kumaş kenarlarının maksimum açılması sağlanır. Her iki tamburda bulunan temizleme fırça telleri şardon telini bileylemesinin yanı sıra çalışma silindirleri üzerinde biriken tüyleri de kolayca temizler. İki tambur arasındaki çekim silindirlerinin ve buna bağlı olarak da kumaş hızının senkronizasyonu, bir balerin silindiri tarafından sağlanır. Temizleme fırçaları ile çalışma silindirlerinin senkronizasyonu dört adet sensör aracılığı ile PLC tarafından kontrol edilir. Sallama çıkışına monte edilen ve özellikle polyester ve yünlü kumaşlarda sürtünmeden oluşan statik elektriği gidermek için kullanılan iki adet çubuk ve kontrol panosundan oluşan ünitedir. Bir elektrik motoruna bağlı salyangoz, makine ile irtibatını sağlayan galvaniz boru, spiral hortum, yön ayarlayıcı klapeler, filtre ve torbalardan oluşan çok kefeli emiş ünitesidir. RCM-D Model Çift Tamburlu Şardon Makinesi, finisaj makinaları üretim denemeleri ve tecrübeleriyle elde edilmiş olup maksimum müşteri memnuniyeti sağlayan bir makine olarak göze çarpıyor.



Doğal elyaftan sentetiğe
1991 yılında, her ikisi de tekstil kimya eğitimli, uzun yıllar işletme yöneticiliği yapmış, Cengiz Kahraman ve Gianfranco Boggio öncülüğünde kurulmuş olan Spot Ltd., konularında her biri kendi alanlarında lider makine üreticilerinin temsilciliklerini yapıyor. Spot Ltd.'in distribütörlüğünü yaptığı markalardan biri de Mario Crosta. Firmanın MC 10 Tek Tamburlu Şardon Makinesi ve türevleri, MC 20 modeli mevcut. Bu model tek tamburlu şardon makineleri 24, 28, 30, 36 şardon silindirli modelleri ile doğal elyaftan sentetiğe kadar her türlü kumaşa uygun olarak tasarlandı. Dikiş parçalanmasını önleyici patentli dikiş atlama sistemi opsiyonel olup 1800 mm ile 3600 mm çalışma eni aralığında üretiliyor. MC 10/24 Tek Tamburlu Tarama Makinesi, 24 silindirli bir model ve örgü kumaşlardaki havları tarayıp kaldırarak polar kumaşlarda mükemmel tarama efekti alınmasını sağlıyor. Çalışma eni 1800 mm ile 2600 mm arasındadır. 10/24 XXL Tek Tamburlu Şardon Makinesi, özel kumaşlar için 4500 mm eninde 24 silindirli olarak üretildi. GPT/a Tek Tamburlu Şardon Makinesi, yün, kaşmir karışımlarından oluşmuş dokuma kumaşları ve mantoluk kumaşları 12 adet şardon silindiri ve 12 adet şerit telden oluşan tek tambur ile şardonlayan bir makine. MC 20/24 Çift Tamburlu Şardon Makinesi, her biri 20 veya 24 silindirden oluşan üniversal şardon makinesidir. Açık en veya tüp örgü kumaşlarda şardonlama veya keçe efekti verme, dokuma kumaşlarda her iki tarafın bir defa veya aynı tarafın iki defa şardonlanmasını sağlar. Çalışma aralığı 1800 mm ile 3400 mm'dir. MC 20/36 Çift Tamburlu Şardon Makinesi, her biri 30 veya 36 silindirden oluşan üniversal şardon makinesidir ve dokuma kumaşlarda her iki tarafın bir defa veya aynı tarafın iki defa şardonlanmasını sağlar. Çalışma aralığı 1800 mm ile 3600 mm'dir. Doğal (Bitkisel Telli) Şardon Makinesi, dikey çift tamburludur. Dönerli ve sabit bitkisel telli veya dönerli metalik telli şardon makinesi, çok yüksek kaliteli dokuma kumaşların bir tarafını (ön/ön) veya her iki tarafının (ön/arka) şar-donlamasını yapar. Çalışma eni 1800 - 2400 mm'dir.

Triko iplikçiliğinde revaçta
MSD Makine Mümessillik, 1975 yılından beri tekstil sektörü makineleri konusunda hizmet veriyor. Firma, kısa, uzun ve sentetik elyaf aktarma, çile yapma, boya öncesi ve sonrası bobin makineleri mümessilliği deyapıyor. İtalyan Rite, İspanyol Motocono, MSD'nin mümessilliğini yaptığı firmalardan bazıları. Motocono, ispanya'nın Barselona şehrinde kurulu biraile şirketi. Üretim programı, her türlü iplik bobinuar, iplik aktarma, çile aktarma, çile yapma, boya bobini aktarma, triko ipliği şişirme (fikseleme) makinesi, iplik şardonlama, boya bobini santrifüj makinesinden oluşuyor. Motocono iplik Şardon Makinesi, triko iplikçiliğinde revaçta olan şardonlaşmış iplik için geliştirilmiş bir makine. Bobinlerden sağılan iplikler, şardon makinesi tamburunun etrafından dolanarak, özel şardon teli sayesinde şardonlanır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangi kumaştan ne dikilir, öğrenelim mi?

Suni (Rejenere) Lif Çeşitleri ve Özellikleri

Apre nedir, çeşitleri nelerdir?