Tekstil sektöründe nanoteknolojik yaklaşım


Artan maliyetler, tüketicinin değişen tercihleri, Türk tekstilcisini 'çıkış yolu' olarak görülen nanoteknolojiye yöneltti. Henüz yeterli olmasa da tekstil işletmelerinin Ar-Ge harcamaları artıyor. Üniversitelerle ortak yürütülen Ar-Ge çalışmalarının ilk ürünleri de yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Kendi elektriğini üreten giysilerin bile hayatımıza girmesi an meselesi.

Önümüzdeki yıllarda hayatımızı yönetir hale gelecek olan nanoteknoloji sayesinde, klasik tekstil anlayışı artık değişiyor. Tekstil endüstrisi, lif, iplik, kumaş ve hazır giysilerin yüzeyine nano-materyaller uygulayarak ürün performansını artırırken, tüketici de bu ürünler sayesinde rahat ediyor. Bugün artık sinek kovucu kumaşlardan güneşte kendi kendini temizleyen ürünlere kadar birçok yeni akıllı giysi hayatımıza girmiş bulunuyor. Türk tekstili bundan sonraki süreçte ise 'çıkış yolu' olarak gördüğü birçok yeni ürün üzerinde çalışıyor. Öyle ki bu yeni ürünler sadece insanı sıcak veya serin tutmakla kalmayacak, aynı zamanda tedavi edip, dış tehlikelere karşı ikaz edecek. Zararlı etkilerden koruyarak vücut fonksiyonları hakkında bilgi verecek olan akıllı kıyafetler, tedavi için de kullanılabilecek. Hatta kendi elektriğini üreten özel kumaşların hayatımıza girmesi bile an meselesi...

Zorlu Grubu'na bağlı Korteks İplik, polyester ipliğe nano boyutta kaplama yaparak güneş enerjisinden elektrik üreten kumaşlar için harekete geçti. Bursa'da Organize Sanayi Bölgesi'nde üretim yapan Korteks İplik'in Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi ile birlikte yürüttüğü projeyle, nano teknoloji kullanılarak güneş enerjisinden elektrik üreten iplik geliştirilecek. 2010 yılı Eylül ayında başlatılan projenin bir yıl sürmesi beklenirken ilk aşamada fotovoltaik malzemenin ipliğe kaplanıp kaplanmayacağı test edilecek. Proje hakkında bilgi veren Korteks Ar-Ge Müdürü Mutlu Sezen, "Organik maddelerle polyester ipliğin üzerini kaplayacağız. Güneş panellerinin yapısını ipliğe uygulayacağız. Proje başarılı olursa ince ve esnek yapıya sahip katlanabilen kumaş paneller üreteceğiz" diye konuştu.

Projenin ilk aşamasında fotovoltaik malzemenin ipliğe kaplanıp kaplanmayacağını deneyeceklerini belirten Mutlu Sezen, şunları söyledi: "Taşınabilir elektronik cihazların elektrik ihtiyacını karşılayabilecek fotovoltaik lif ve tekstiller, yüksek katma değere ve ileri fonksiyonlara sahip, tekstil endüstrisinin ve akıllı tekstil ihracatının gelişmesi için gelecek vaat ediyor. Polyester ipliğin üzerine nano boyutta elektrik üretebilecek organik malzeme kaplayacağız. Güneş enerjisini kullanarak güneş filmlerindeki yapıyı ip yapısında elde etmeye çalışıyoruz."

Proje gerçekleşirse, fotovoltaik bir liften çeşitli giysi, perde, sırt çantaları gibi her türlü tekstil yapısı elde edilebileceğini aktaran Mutlu Sezen, "Bu lif alınıp dokunulabilecek yani kumaş elde edilebilecek. Böylece güneş filmlerine göre daha esnek kullanım alanları oluşacak. İnce bir yapıya sahip olan kumaş istenildiği an katlanıp açılabilecek ve güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürecek" dedi.

Projeyle her yerde haberleşme kolaylığı da sağlanacağını kaydeden Mutlu Sezen, "Foto-voltaik tekstil çalışmaları askeri alanda uygulanmaya başlandı. Elektrik kaynaklarından uzak yerlerde çalışmak, yaşamak veya spor gibi aktiviteler sırasında elektrik ihtiyacı olan insanlar yanlarındaki fotovoltaik kumaşla elektriği üretebilecek. Hem elektronik araçların çalışmasında hem ısınma ve soğutmada hem de aydınlatmada kullanılabilecek" dedi. Sezen, projenin ilk aşamadaki maliyetinin 137 bin dolar olduğunu sözlerine ekledi.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangi kumaştan ne dikilir, öğrenelim mi?

Suni (Rejenere) Lif Çeşitleri ve Özellikleri

Apre nedir, çeşitleri nelerdir?