Hayvansal Lifler- Örtü lifleri (Kıl Kökenli lifler)

Hayvanlardan elde edilen liflere ''hayvansal lif'' denir. Hayvansal lifler elde edilme şekillerine göre ikiye ayrılır.
*Örtü lifleri (kıl kökenli lifler)
*Salgı lifleri

Örtü Lifleri (Kıl Kökenli Lifler)
Yün: Koyunların vücutlarını örten yumuşak ve kıvırcık liflere ''yün'' denir. Protein molekül zincirlerinden meydana gelen ve insan saçına çok benzeyen bir liftir. Protein molekül zincirleri fibrilleri, fibriller ise demetler halinde hücrenin içini oluşturur. Lif yüzeyi incecik pulcuklardan oluşmaktadır. Sağlıklı koyunun yünü kırkılarak kaliteye göre ayrılır. Yıkama ve karbonizasyon işlemi uygulandıktan sonra eğirme işlemine geçilir. Üç şekilde eğirme işlemi uygulanır. Bunlar kamgarn, yarı kamgarn ve ştrayhgarndır.

Renk; hayvanın cinsine göre değişir. Parlaklık; lif yüzeyindeki pulcukların büyüklüğüne göre parlaklığı değişir. İnce yünler daha mat, kalın yünler daha parlaktır. Nem çekme özelliği; su buharı şeklinde kendi ağırlığının % 40’ı kadar nem çeker.

Buruşma özelliği ve elastikiyet; doğal lifler arasında en az buruşma özelliğine sahip liftir. Ütü tutma özelliği iyi değildir. Kopma dayanıklılığı; çok azdır. İncelikle doğru orantılıdır. Sürtünme sağlamlığı; lif yüzeyindeki pulcuklar yüzünden azdır. Isı tutma özelliği; çok sıcak tutar. Haşerelere karşı dayanıklılığı; güvelere karşı korunmasızdır. Keçeleşme; nem, ısı ve basıncın etkileşmesiyle lifin yüzeyindeki pulcukların birbirine geçmesi ve birbirinden ayrılmamasıdır.

Yün Lifinden Elde Edilen Kumaşlar ve Kullanım Alanları

Kıl kökenli lifler; elbiseler, kazaklar, manto, takım elbise, çorap, eldiven, bere, şapka, kravat, şal, halı, mobilya döşemeleri, angora yünü de iç giyim yapımında kullanılır. Ayrıca romatizma vb. hastalıklarında tavsiye edilen örgülerin yapımında da kullanılır.



Yün lifinin bakım özellikleri ve kalite işaretleri

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangi kumaştan ne dikilir, öğrenelim mi?

Suni (Rejenere) Lif Çeşitleri ve Özellikleri

Apre nedir, çeşitleri nelerdir?