Modanın vazgeçilmezi aksesuar


Kıyafetlerin vazgeçilmez tamamlayıcısı aksesuar, son yıllarda kendi içindeki gelişimini sürdürmekte. Aksesuar tasarımcısı Burcu Başman Anitaş'ta bu gelişimin yarattığı isimlerden. Aksesuar tasarımcısı Burcu Başman Anitaş, özgün işler çıkartmasıyla fark yaratan genç ve başarılı bir isim olarak biliniyor. Ailesinin isteğiyle İşletme okuduktan sonra İngiltere'ye giderek bu konuda eğitim gören Anitaş için aksesuar vazgeçilmez. Güzelliğin ayrıntılarda saklı olduğunu bilen biri olarak; "Gösterişsiz çok sade bir elbise düşünün ve bunu aksesuarlarla hareketlendirin. İşte asalet budur! şeklinde demeç veriyor bizlere. 1934 Şapka Devrimi'nden sonra Vitali Hakko'nun kurduğu Şen Şapka, bugün Vakko ismi ile bir dünya markası. Dolayısı ile bence aksesuar modanın başladığı yerdir. Ve Şen Şapka bunun en güzel örneklerinden biridir." diye sözlerine ekliyor.

Fulya Başman'la birlikte kurduğu BB Gelin Danışmanlığı firmasında da gelin, damat ve düğüne hazırlanan tüm akrabalar için aksesuarlar hazırlıyor. Bunlar arasında birbirinden değişik duvak aksesuarları, şapka, yelpaze, gelin çiçeği, nedime çiçeği var. İstanbul Valikonağı'nın tam ortasında içerisinde makyaj standından, terzisine, kafesinden farklı moda alternatiflerine kadar birçok seçeneği ve hizmeti içerisinde bulunduran Foo Fashion Forever isimli mağazasında Burcu Anitaş markalı koleksiyonunu satışa sunuyor. Ayrıca yakında açılacak internet sitesinden de Foo'da bulunan tüm ürünleri online olarak sipariş edilebilecek. Ankara, Bursa, Sakarya, İzmir gibi pek çok şehirde de markası farklı noktalarda satışta. Yurt dışında ise başta Almanya ve İsviçre olmak üzere Avrupa ülkelerinde tasarımları satılıyor.

Geçmişten ve doğadan ilham alıyor
Tasarımlarında özellikle geçmişten ve doğadan ilham alıyor tasarımcı. Çoğu tasarımında nostaljik bir hava var, bu nostaljiyi doğanın romantikliği ile besliyor. Tasarımlarını, "1800'lü yıllarda yağmur sonrası çıkan gökkuşağına aşk ile bakan, çocuk ruhlu asil bir kadın" olarak betimliyor Burcu Hanım. Romantik bir yapısı olması sebebi ile ruh hali tasarımlarına çok yansıyor. Ama içerilerde bir yerlerde bu romantik kızdan çok daha farklı bir çocuk olduğuna inanıyor, post modern tasarımlarını buna bağlıyor. Özellikle şapka tasarımlarında kurutulmuş muz liflerinden yapılan "sinamay" ve "keçe", ana malzemeleri. "Günümüzde kanserojen maddeler içeren hammadde ve mamuller biz fark etsek de fark etmesek de hayatımızın içerisine giriyor. Bu sebeple tamamen doğal bir malzeme olan sinamayı kullanmayı özellikle daha çok tercih ediyorum. Örneğin bu sezon ilk kez anne & kız koleksiyonu çıkartıyorum. Bir annenin çocuğuna gönül rahatlığı ile bir şeyler yedirebilmesi, giydirebilmesi kadar, kızının ipek saçlarına aynı rahatlıkla bir aksesuar takabilmesi de çok önemli. Bu sebeple % 90 natürel malzemeler tercih ediyorum" diyor.

Tabanları hazırladıktan sonra tüyler, taşlar, inciler, roll sinamaylar, tüy çiçek, ipek çiçek, tüy kelebek, kafes duvaklar ve işçiliğini yine kendi yaptığı danteller ile detaylandırıyor. Kurumuş dalları toplayıp onları çevre ve insan sağlığı problemlerine neden olarak gösterilen uçucu organik maddelerinin hiçbirisinin kullanılmadığı doğal boyalar ile boyayarak aksesuar yaptığı da oluyor. Materyalde kısıtlama sevmiyor. Örneğin önümüzdeki yaz koleksiyonu için su kabağından aksesuarlar yapacağını söylüyor

"Bir işi herkes gerektiği, öğretildiği gibi yapıyorsa o işte bir eksiklik vardır, benim aksesuarlarım öğretilmiş olmamalı, ilhamsal olmalı, farkı ancak böyle yaratabilirim" diyerek tasarım anlayışını özetliyor. Kimi zaman daha sade kimi zaman daha abartılı modeller tasarladığı oluyor. Çoğunlukla, romantik, diyebileceğimiz modeller tasarlıyor. Çok abartılı, diyeceğiniz türden tasarımlarda bile bir romantizm havası esiyor. Kimi zaman pop art kimi zaman retro kimi zamansa avan-gart modeller de koleksiyonunda yer alıyor. Talep sırasına göre alıcılarını şöyle sıralıyor; düğün davetlileri, yılsonu balosu olan küçük hanımlar, doğum günü sahibeleri, günlük kullanım amacı ile tercih eden hanımlar, özel günlerinde (yıldönümü, sevgililer günü, yılbaşı, özel partiler vb.) kullanacak hanımlar ve küçük kızları olan anneler.

Kış koleksiyonu
Kış koleksiyonunda ağırlıklı olarak farklı modellerde ve farklı kullanım alanlarına sahip keçe şapkalar tasarladı. Bordo, petrol yeşili, camel, latte, turuncu ve vazgeçilmez ikili siyah-beyaz ana renkler arasında. Şapkaları tamamlayan figürler ve materyaller ise tüyler, taşlar, yıldızlar, ekose kumaşlar, danteller, kelebekler, zincirler, fiyonk ve incilerden oluşuyor. Retro ve Avangart modelleri bu kış koleksiyonunda ağırlıklı olarak görülüyor.

Gelin koleksiyonu ise yine farklı olmak isteyen gelinler için ideal. Gelinler genellikle nikah sırasında uzun duvaklarını kullanırken nikah sonrasında ise kuşkafesi duvaklarını takıyorlar. Tüylü, çiçekli ve incili modeller kendi mağazasındave diğersatış noktalarında bulunabiliyor. Kış aylarında gelinler için vintage look saç aksesuarlarını daha çok tercih ediyor. "Anne & Kız" koleksiyonu ise hem annelerin hem de küçük hanımların rahatlıkla kullanabileceği şekilde tasarlandı. Birebir olan modelin küçük ve büyük boyları set olarak satışa sunuluyor. Natürel malzemeler kullanılmış olması yine annelerin tercihinde etkili oluyor. Bunun yanı sıra sinamay kumaşından takım şapka ve çantalar da mevcut. Bu modelleri takım olarak günlük bir kıyafetle kullanabileceğiniz gibi bir davette de ilgi odağı olabilirsiniz. Koleksiyon dışında da talebe göre özel tasarımlar da yapıyor. Kişilerin giyecekleri kıyafete ve nerede kullanacaklarına göre birlikte şekillendiriyorlar.

Kuş kafesi duvaklar çok moda
Peki aksesuar modasında neler yükselişte? Bu konuda şu bilgileri veriyor; "90'lı yıllarda aksesuar güneş gözlüğü ve stres bileziğinden öteye geçememişti. Gümüş aksesuarlar ve yün bereleri vazgeçilmezdi. 2000'li yıllarda ise aksesuar yavaş ama emin adımlarla yükselişe geçti. Günümüze geri dönersek, Flapper'larla birlikte Fedora şapkaların son yıllardaki yükselişi ile gözümüze şapka takmak hoş görünmeye başladı. Bu sene yine Fedoralar moda fakat Tilt ve Derby şapkaları ile geniş floppy şapkalar da revaçta. İngiltere'de yavaş yavaş düşüşe geçen hostes şapka modelleri ise Türkiye'de de son senesini yaşayacak gibi görünüyor. Yuvarlak ve gözyaşı damlası fascinatorlar ise yine gündelik yaşamın ve özel gecelerin vazgeçilmezi olacak. Gelinlerin olmazsa olmazı olan uzun duvaklarının yerini ise kuş kafesi duvaklar almaya başladı bile. Mazhar Alanson'un "şapkasız çıkmam abi" sözü "kafama bir şey takmadan çıkmam abi" olacak. Bunun yanı sıra zımbalı deri bileklikler, çiçekli ve leopar desenli şallar, yıldız, nota desenli ve zincirli her aksesuar diyebiliriz." Evlilik fuarlarına mutlaka katılıyor. Evlilik fuarının hedef kitlesi içerisinde yer alan gelin adayları ile buluşmak için ideal bir fuar olduğunu birçok gelin adayı ile görüşerek taleplerini öğrenip, yeni modelleri için tepkilerini ölçebildiklerini söylüyor.

Moda tasarımcılarıyla ortak projeler
Başka tasarımcı arkadaşlarıyla da ortak projeler yapıyor. El boyaması çanta ve ayakkabı tasarlayan Sanemiko by Sanem Sevgen ile İstanbul temalı ortak bir koleksiyon çıkmak üzere. Moda tasarımcısı Songül Cabacı ile de ortak bir proje üstünde çalışıyor. Sanat dünyasından pek çok isimle çalışıyor. Yakın planda seçkin aktris ve ses sanatçılarının sahne kostümlerini tamamlayarak aksesuarda akla gelen ilk isim olmayı planlıyor. Uzun vadeli hedefi; şapkacılığın ve fascinator'ın ana memleketi olan Avusturalya ve İngiltere'de butikler ile anlaşarak, Burcu Anitaş markası ile Türkiye'den bir şapka tasarımcısının ürünlerini satışa sunmak. Bunun İtalya'da en iyi pizzacıların arasında adı anılan bir Türk pizza ustası olmak gibi bir şey olduğunu söylüyor.

Kaynak: Tekstil İşveren

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangi kumaştan ne dikilir, öğrenelim mi?

Suni (Rejenere) Lif Çeşitleri ve Özellikleri

Apre nedir, çeşitleri nelerdir?