Ring İplik Eğirme Sistemi

Kısa lif iplik üretiminde dünyada 180 milyonun üzerinde kurulu iğle en büyük potansiyele sahiptir. Dünya genelinde üretilen ipliklerin %80’ i bu eğirme sistemi ile üretilmektedir. Kalitesi oldukça yüksek ve genellikle konfeksiyon sektöründe kullanılmaktadır.

Ring iplik eğirme prosesi 3 aşamada gerçekleşmektedir. Birinci aşamada fitil makinesinde ön çekim gerçekleşir, ardından ring makinesinde eğrilir ve son olarak da kopstan bobine aktarılır. Ön çekimi gerçekleştiren fitil, ring makinesinde çift (veya çoklu) manşonlu çekim ünitesinde istenilen iplik inceliğine kadar çekilir. Daha sonra bükümsüz lifler bilezik etrafında dönen kopçanın hareketi ile bükülüp bilezik bankının aşağı yukarı hareketi ile kopsa sarılır.

İplik eğirme aşamasının uzun olması ve ring makinesindeki üretim hızının düşük olması nedeniyle, kalın ve orta incelikteki, iplikler için bu eğirme sistemi ekonomik değildir. Ancak ring eğirme sistemi ile daha ince ve mukavemeti yüksek iplikler elde edilebilir. Ring ipliğinin yapısı, üç eğirme sistemi (ring, rotor, hava jetli) içindeki en iyi elyaf-elyaf bağlılığını sağlamaktadır. Lif uzunluğu, mukavemeti ve bunları takiben de inceliği, ring eğirme sistemi için en önemli faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Karde Ring İpliği
Karde ring pamuk iplikleri, penye pamuk iplik üretimine göre daha kısa pamuk elyafından üretilmiş, tarama işlemi yapılmamış pamuk ipliğidir. Karde ring iplikleri penye ipliklerine göre daha düşük kalitelidir. Bu iplikler düzgünsüz ve pürüzlü bir yüzeye sahiptir. Dokuma ve örme sektöründe kullanılan bu ipliklerin bükümü triko için düşük, dokuma için daha yüksek yapılır. Karde ring ipliklerinin mukavemeti, penye ring ipliklere göre daha düşük, open-end ipliklere göre daha yüksektir. İplik kalınlaştıkça (iplik numarası küçüldükçe) fiyatı düşer ve iplik kaba bir yapıya sahip olur. Genellikle Ne 6 ile Ne 30 numara arasında üretim yapılır.

Karde ipliklerle yapılan kumaşlar düzgünlük açısından, penye ipliklerle yapılan kumaşlara göre daha yetersizdir. Zayıf bir kumaş yapısı arz ederler. Gevşek, kaba ve tüylü bir kumaş oluştururlar. Karde iplikler penye ipliklere göre bir miktar yabancı madde içerdiklerinden karde mamuller penye mamullere göre daha mat ve daha az temiz görünürler.

Karde ring iplikleri, denim (blue jean), kord, havlu, spor giysi kumaşları, çarşaflar, döşemelik kumaşlar, ev tekstilleri, teknik kumaşlar gibi kumaşların dokunulmasında kullanılmaktadırlar. Karde ring iplikleri kısaca penye ipliklerinin zorunlu olarak kullanıldığı pamuklu kumaşlar dışında dokumada üretilen bütün pamuklu kumaşlarda kullanılır.

Penye Ring İpliği
Uzun ve ince pamuk elyaflarının penye (tarama) hattından geçirilerek, kısa ştapel iplikçiğinde eğrilmesiyle oluşan kaliteli pamuk ipliğidir. Penye hattı, şerit birleştirme ve penye makinelerinden oluşur. Bu yüzden penye ipliği üretmek için gerekli makine parkı uzun ve pahalıdır. Materyal, daha fazla enerji harcanarak işlenir. Bu da kaliteli ve daha pahalı olan, geniş kullanım alanlarına sahip penye ipliğini oluşturur. Kısa elyaflardan arındırıldığı için ştapel diyagramı iyileşmektedir. Ne 80'e kadar ince iplikler üretilebilir. Düzgün ve yumuşak tutumludur. Karde ipliğine göre daha temiz ve homojendir. Mukavemeti daha fazla, düzgünsüzlüğü ise daha azdır.

Penye ipliklerle elde edilen kumaşların çok çeşitli kullanım yerleri vardır. Bayan, erkek ve çocuk kıyafetlerinde iç ve dış giyim ürünleri (yazlık ve kışlık), ev tekstilinde döşemelik, perdelik örtülük ürünlerde kullanılır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangi kumaştan ne dikilir, öğrenelim mi?

Suni (Rejenere) Lif Çeşitleri ve Özellikleri

Apre nedir, çeşitleri nelerdir?