Kıyafetlerimiz neden tüylenir veya boncuklanır, eski bir kıyafet gibi görünür?


Yeni aldığınız kazak daha yıkamadan birkaç seferlik kullanım sonrası hemen tüylendi mi? Hatta zamanla tüyler birleşip boncuklar halinde döküldü ve adı yeni görünümü eski bir kıyafetiniz oldu. Birçoğumuzun başına gelen bu tatsız durum özellikle örme kıyafetler olmak üzere tüm kumaşların yıpranma probleminin başında gelir.

Kıyafetlerin kullanım ömrünü kısaltan tüylenme ve boncuklanma, örme (kazak, hırka, penye vb.) ve dokuma kumaşlardan mamul ürünlerin (pantolon, ceket, döşemelik kumaşlar vb.) en fazla sürtünmeye maruz kalan bölgelerinde meydana gelmektedir. Ceketlerin dirsek kısımları,pantolon ağları, kazakların kabana temas eden ön yüzeyleri, koltukların en fazla oturulan kısımları vb.

Peki ne yapmak gerekir ?
Kıyafeti poşet içinde buzlukta bekletmek, tüylenme için bir çözüm değildir. Tüylenme ve boncuklanma tamamen kumaşta kullanılan ipliklerle ilgili bir sorundur. Tekstil alışverişlerimizde yıkama talimatlarında "Tüylenebilir" ibareli ürünler tercih edilmemelidir. Tüy bırakan kıyafetlerle tüy çekenler beraber yıkanmamalıdır.  Deterjan gerektiğinden az koyulmamalıdır. Bu konudaki başlıca önerilerimiz bunlar olabilir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangi kumaştan ne dikilir, öğrenelim mi?

Suni (Rejenere) Lif Çeşitleri ve Özellikleri

Apre nedir, çeşitleri nelerdir?