Mahlo’dan maliyetleri minimize etme yöntemleri


"Maliyetleri Kurtaran-Kaynakları Koruyan” temasıyla ITMA 2011’de yeniliklerini sergileyen Mahlo, tarafından geliştirilen ve sunuluna yenilikler şöyleydi:

Ürün takip bölümü
Otomatik arıza takibi WIS-12: Tekstil ve dokusuz yüzeyler alanında başarılı bir şekilde işleyen otomatik arıza tespit sistemi yeniden incelenmiş ve geliştirilmiş tasarımıyla sunuldu. Almanya’daki Bamberger Baskı Tekstil Arıtıcısı’nda kurulduğu gibi arıza tespit ve renk ölçümü ile tamamlanmış açık bir istasyon modeli görülebildi. Özellikle sistemin modülerlik ve kullanıcı dostu yönleri yeniden gözden geçirildi. Webscan WIS-12’nin bütün bileşenleri artık bireysel talebe göre ayrım yapmaksızın ayarlanabilir. İşlem ve idare, özellikle arıza sınıflandırması alanında, ciddi düzeyde basitleştirildi. Arıza şablonları, benzer arızaların sonraki geçişte bulunması imkânını vererek artık operatörün arızaları kolaylıkla sınıflandırmasını sağlar.

Düzeltme bölümü
Halılar ve teknik tekstiller için düzeltme ve süreç kontrol sistemi: Orthopac CRVMC-12 Sistemin modern düzeltme mekanizması yeni yollar açar. Patentli, silindir konumlandıran sürücü, düzeltici silindirlerin mevcut pozisyonları ne olursa olsun ürüne bütün ürün eni boyunca daima düzgün temas etmesini sağlar. Ek olarak ürün, silindirler etrafında daima yalnızca gerekli olduğu kadarsarılır. Baş silindirler “Kenar ileri”den “Orta ileri”ye dönerken geçen ortak boş süre ortadan kaldırılmıştır. Pasif pim çarklı düzeltme makinesi Orthofact RMB-12/RFMB-12: Mahlo pimli düzeltme çarkını düzeltici sistemler portföyüne bir kez daha dahil ediyor. Makine bilinen teknolojiyle kıyaslandığında bazı yeni ve taze fikirleri sunuyor. Örneğin bir yay tarafından üretilen karşı kuvvet, pimli çarkların daima simetrik ve aynı hizalanmasını sağlar. Hassas bakım gerektiren ayrıntılı kaldıraç yapılarından böylelikle vazgeçilebilir. Son derece değişik, kırpıntı oluşturmayan bir silindir baş ve kenarlardan artan pay bozukluklarını en aza indirir. En küçük ürün bozukluğu için özel voltaj kontrollü akıllı sürücü istasyonu otomatik olarak etkinleşir veya devre dışı kalır (örneğin; tıkanıklıklar halinde). Pimli çark ile düzeltilemeyen ürünler için bir butona basılması suretiyle çalışan bir baypas fonksiyonu mevcuttur. Ek olarak, artikellere göre her iki sistemi de kullanma gereksinimi duyan müşteriler için silindir düzeltme makinesi (RFMB-12) ile birleştirilmiş bir versiyon vardır.

Konsept çalışma: Tahrikli pimli çarklara sahip aktif pim çarklı düzeltme makinesi -
Orthofact RMBC-12: Orthofact RMB-12 düzeltici sistemi ile kıyaslandığında yaratıcı bir fikir ve aktif pimli çark RMBC-12 tek bir makinede. Serginin bir yarısı pasif düzeltme çarkını, diğeri konsept çalışmayı sundu. Mahlo böylelikle değişiklikleri ve pasif düzeltme çarkı teknolojisi ile kıyaslandığında oldukça iyi olan yeni geliştirmeleri gösterdi. Mahlo tarafından bilinen tarama özelliği böylelikle aktif pim çarklı düzeltme makinesiyle birleştirilir. Giren bozuklukları tarar. Pimli düzeltme çarkları aktif olarak bir motor ile kontrol edilir ve bundan dolayı yalnızca eğrilikleri değil, aynı zamanda kavisleri ve hatta dalgalı asimetrik bozuklukları ortadan kaldırabilirler. Yandan gerdirme, karmaşık, dalgalı bozuklukları azaltır ve tarama için en uygun önkoşulları sağlar. Ek olarak aktif kontrol, aynı boyuttaki pasif pimli çarklardan daha iyi bir düzeltme efekti meydana getirir. Yeni aktif kontrollü Orthofact RMBC-12 temel olarak, kısa, etkili bir gerdirme sınırı oluşturur. Ürün çeşidi, elastiklik ve ürün kondisyonuyla ilgili sınırlamalar çok eskidir, düzeltme doğruluğu idealdir. Dahili otomatik düzeltme özelliği de geçerli bozukluğun bir ekranda sunumuna olanak verir. Yeni Orthofact RMBC-12 bundan dolayı bütün ihtiyaçlar için evrensel bir düzeltme ünitesidir. Artık hevesle Mahlo’nun konsept çalışmadan fonksiyonel makineye geçişi nasıl idare edeceğini bekleyelim ve görelim.


Konsept çalışma: 
Çok fonksiyonlu düzeltici sistem Orthopac MFZE-12: Mahlo başka bir konsept çalışmasını en az boş alan gereksinimleriyle düzeltme teknolojisi alanında sundu. Artan pay bozukluklarının ortadan kaldırılması için hassas bir düzeltme ünitesinin gerektiği baskı silindiri örneğini alın. Ürün için ek olarak bir ortalama ünitesi ve açma sistemi gereklidir. Bazı ürünler de bir en ölçümü gerektirir ve baskı silindirine ortalanmış ürünü kaldırmak için bütün cihaz kulesini kaldıracak bir çapraz sarım cihazı gereklidir. Ancak çoğu baskı kuruluşunun bir cihaz kulesi için hiç boş alanı yoktur. Burası Mahlo Orthopac MFZE-12’nin oyuna gerçek bir yetenek olarak katıldığı yerdir. Sistem eğrilikleri ve kavisleri düzeltir, ürünü ortalar, açar, istenilen ende kontrol eder ve bunların hepsini tek bir silindirle yapar. Bu daha etkili yapılamaz. Özel bir “Çok fonksiyonlu düzeltme silindiri” kullanılır. Bu, aynı anda hem kavis, hem de eğrilik düzeltme işlevini yerine getirmesine olanak sağlayan döner bir çerçeveye takılı bir kavis silindiridir. Bu düzenleme ciddi oranda azaltılmış fiziksel boyutlara olanak verirken düzeltme efektinin çok iyi ayarlanmasına olanak tanır. Dahası, esnek bantlar da “çok fonksiyonlu düzeltme silindiri” ile birleştirilmiştir. Düzeltme silindirlerinin esnek bantlarının kontrolü dolayısıyla sistem aynı anda bir ortalama ve açma fonksiyonu sunar. Bütün testler şimdiye dek tatmin edici ve oldukça ümit vericiydi. Sistem şu anda yalnızca yaklaşık 20 metre/dakika’ya kadar olan yavaş uygulamaları işletiyor ama tabi ki Mahlo, cihazın hız ve performansını geliştirmek için yoğun çalışıyor.

Süreç kontrol bölümü
Silindir kurutucu kontrolü Atmoset SMT-12: Mahlo’dan Atmoset SMT-12, silindir kurutucuların ısıtma kapasitesinin ürüne bağlı kontrolüne olanak verir. Bu kurutucular ile ısıtma kapasitesi genellikle en ağır ürüne en uygun hale getirilir. Tülbent hızı veya kapasitenin hafif ürünler için kolaylıkla ayarlanamamasından dolayı ürün çok fazla kurutulur ve daha çok enerji harcanır. Mahlo, kurutucunun kapasitesini, kurutucu silindirlerde kalan nem ölçümü ve yoğunlaşmış su sıcaklığının geri beslemesi sayesinde çabuk, kolay ve güvenilir şekilde kontrol etmenin bir yolunu bulmuştur. Atmoset SMT dengeli ve verimli bir kurutma sürecine olanak verir. Ürünün ağırlığı veya tülbent hızı ne olursa olsun kurutmanın en uygun derecesine daima ulaşılır. Üretim sürecinin sürekliliği ve ürün kalitesinin tekrarlanabilirliğine olanak verilir. Kurutucuların enerji tüketimi, en uygun hale getirilmiş ısı çıkışı sayesinde ciddi düzeyde düşer. Bu, enerji maliyetlerini kurtarır.

Sensörler
Mahlo’da sensörlerin gelişimi durmamıştır. Mahlo’dan şu yeni sensörler; ister kalite yönetim sisteminde Qualiscan QMS-12, ister ram kontrol sisteminde Optipac VMC-12 kullanılır. 

X-ışını aktarma sensörü Gravimat FMXT: Gravimat FMXT; hareket halindeki tülbent ürünlerin bütün ürün eni boyunca temassız ve çaprazlayarak yapılan gramaj/kalınlık ölçümüne olanak verir. Materyalin özellikleri X-ışını absorbsiyonu esas alınarak hassas olarak belirlenir. X-ışını tüpü, radyoaktif izotop çıkarıcı olmadan devre dışı bırakılabilir ve onay gerektirmez; hassas görüntü kontrolü için mükemmel kararlılığa sahiptir. Yüksek kaliteli bileşenler yüksek ölçüm doğruluğunu ve hizmet ömrünü garanti eder.

Spektrometre İnfraskop NIR: İnfraskop NIR; tülbent ürünün spektral parmak izini sağlar. 256 çözünürlük ölçümleriyle daima tam bir tayf görüntülenir. Bu, uygun materyaller için tek bir sensörle nemin, gramajın, kaplama uygulamasının ve karışım bileşenlerinin taranmasına imkân tanır. Şimdiye dek İnfraskop, dokusuz yüzey ve plastik alanlarında kullanılabiliyor.

Hava geçirgenliği ölçümü Airpro APM: Tamamen yeni bir sensör. Kelebeklerin rengi ancak kurumuştu ve Airpro APM hemen ITMA’da sunuldu. Bu ölçüm kafası, İsviçre’den ünlü Textest AŞ ortaklığı ile geliştirildi. Airpro APM hava geçirgenliğinin yüksekçe dinamik ve çaprazlayarak yapılan ölçümüne olanak sağlar ve basınç, tülbent ürünü hareket halinde iken bütün ürün eni boyunca düşer. Uygulamalar, bütün yüzey yapı çeşitleri; keçeler, yoğun kâğıt ve hava yastığı kumaşından, son derece açık dokusuz yüzeyler ve kağıt eleklere kadar farklılık gösterir. Tekstil ve giyim sektöründe hava geçirgenliği, giysinin iç yüzeyleri ve çevre arasındaki havanın karşılıklı yer değiştirmesi açısından önemlidir. Bu aslında giysilerin giyim konforunu etkileyecektir. Hava geçirgenliği aynı zamanda yıkamadan sonra kurumada önemlidir. Teknik sektörde, hava ve gaz filtrelerinde veya otomobil endüstrisinde; hava yastıklarında rol oynar.

Mikrodalga esaslı nem ölçümü Aqualot AMF: Aqualot AMF; materyal toplam neminin kesin olarak belirlenmesine imkân verir. Ölçüm temassız ve zararsızdır. Bulunan nem değeri, güncel değer olarak tülbent hızı, kurutucu çıkış veya sıkma basıncını düzenlemesi için bir denetçiye sağlanabilir. Aqualot AMF nemli tülbent ürüne doğru mikrodalgalar gönderir. Üründeki su, mikrodalgaların nemlenmesine ve faz değiştirmesine neden olur. Materyal nemi çıkış ve giriş sinyallerinin karşılaştırması ile belirlenebilir. Sensör uygulamaları, diğerleri arasında, tekstillerin, dokusuz yüzeylerin, kâğıt ve filmin nem yönetimini veya suda çözünür kaplamaların uygulama ölçümünü içerir

Kaynak: Tekstil Teknoloji Dergisi

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangi kumaştan ne dikilir, öğrenelim mi?

Suni (Rejenere) Lif Çeşitleri ve Özellikleri

Apre nedir, çeşitleri nelerdir?